Het zal er waarschijnlijk wel van komen: woningbouw op het Jacob Visterrein aan het einde van de Zaanse Schans (Kalverringdijk).

Stichting de Oude Wolf ijvert voor een andere bestemming, bijvoorbeeld een historische scheepswerf, terwijl er ook plannen zijn geweest om het Molenmuseum op die plek te vestigen (zie hier de eerdere berichten van De Orkaan over deze affaire).

Maar zoals het er nu uitziet komt er toch woningbouw: 10 woningen, waarvan één met vier woonlagen.

tom de boerDe eigenaar van het terrein is Rito Holding uit Heiloo, gecontroleerd door staal-miljonair Tom de Boer (74) uit Heiloo.

De Boer zakte in de Quote 500 van plek 263 (2013) naar 269. Zijn vermogen daalde met 25 procent tot 75 miljoen euro. Geen wonder dat Rito Holding zoveel mogelijk geld wil halen uit het Jacob Visterrein. De Boer is met 75 miljoen niet bepaald armlastig, maar alle beetjes helpen.

De Boer is eigenaar van Roto in Uitgeest, een groep bedrijven in staal en staalbewerking waaronder De Boer Staal. Quote schrijft dat Roto vorig jaar geen sterk staaltje leverde: onder de streep moest er ruim € 1,5 miljoen met de rode pen worden ingevuld: “Omdat er al een aantal jaren geen ijzersterke resultaten worden geboekt, kunnen we niet anders dan De Boer flink afwaarderen.”

Dat moet De Oude Wolf en Zaan & Dijk moed geven.

(met dank aan Jaap de Jong)