Tony Chocolonely Chocolate Circus (TCCC) begin 2023 open

Als de de gemeenteraad van Zaanstad de plannen van Tony Chocolonely goedkeurt, kan het chocolade-circus begin 2023 open.

De promotor van 100%-slaafvrije chocolade zoekt nog wel een vastgoed-investeerder die complex De Vrede moet gaan exploiteren.

Op het complex aan het Noordzeekanaal in de Achtersluispolder komen een chocoladefabriek, een repenfabriek, een attractiepark met een achtbaan, kantoren en een restaurant. Ook komt er een botanische tuin en wordt er ‘op termijn’ gedacht aan een hotel.

De fabriek die vloeibare chocolade gaat maken wordt neergezet door Barry Callebaut, de grootste chocolade-producent ter wereld. Het bedrijf heeft een Belgisch-Franse oorsprong en is gevestigd in Zwitserland. De repenfabriek wordt door Tony Chocolonely zelf gebouwd.

Tony Chocolonely heeft ook het terrein van Lotgering gekocht zodat er vrij uitzicht op het complex ontstaat.

Eerder staken de Belgische investeerder Verlinvest (ook actief in bierconcrn AB Inbev) en het Britse JamJar ruim € 30 miljoen in het bedrijf.

Op 2 juni wordt het pand aan de nieuwe eigenaren geleverd, in mei 2021 is de verhuizing, in dat jaar wordt er ook verbouwd terwijl in 2022 de chocoladefabriek en de repenfabriek ingebouwd worden, de opening is voor het eerste kwartaal van 2023 voorzien.

TCCC moet 600 extra banen opleveren en de aantrekkelijkheid van de Achtersluispolder vergroten.

Morgen komt het plan in de raad van Zaanstad, bekijk hier alvast de presentatie van Henk Jan Beltman en Quintin Milder van Tony.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Tom Tulleken

  Geweldig! Ik hoop van harte dat de raad positief zal oordelen over dit plan en dat alle puzzelstukjes (zoals in de presentatie getoond) in elkaar zullen gaan passen. De Zaanstreek met haar rijke en boeiende chocoladegeschiedenis én de nog bestaande, indrukwekkende cacao-industrie verdient een dergelijk, fantastisch initiatief!

 • En dat de KLM dan de duizenden bezoekers vanuit het buitenland binnenvliegt!

 • Jeannette Schoone

  Net gisteravond het programma over Ghana en de fairtrade chocolade gezien. Na vele jaren zijn de cacaoboeren nog geen cent wijzer geworden en kunnen zij nog steeds niet rondkomen. Zolang de corruptie in de producerende landen niet wordt aangepakt wordt het niets.

  • Rosé hermans

   Het plan is goed maar de cacao producenten staan voorop. Kunnen jullie dat ook waarmaken. FAIR TRADE: DAAR DOEN WE HET YOCH VOOR!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *