In de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Zaanstad kunnen horeca-ondernemers gedwongen worden tot ‘inkijk’: wie zijn ramen blindeert heeft kennelijk wat te verbergen.

Bij het debat over de gedwongen transparantie was alleen GroenLinks tegen, die vond het teveel Big Brother. Maar om wat voor bedrijven gaat het nu eigenlijk?

Zaanstad wil kunnen optreden tegen (ondermijnende) horecabedrijven “waar door middel van reclame of blinderen van ramen effectief toezicht door gemeente of politie wordt belemmerd.”

De gemeente wil het alleen toepassen als er ondermijnende activiteiten als drugshandel en illegaal gokken worden vermoed:

“Bij een vermoeden dat zich in een horecagelegenheid zaken afspelen die het daglicht niet kunnen verdragen, kan worden bepaald dat de ondernemer zorgt voor een transparante zaak.”

Namen werden niet genoemd maar in het verleden werden al wel zaken gesloten waar het lastig binnenkijken was. Café @HAS bijvoorbeeld. Ook de Primabar, shishalounges Havanna, Biladi en Chill-Out in Wormerveer, coffeeshop Moonlight en een koffiehuis aan de Brigantijnstraat gingen (tijdelijk) dicht.

Foto boven: Primabar (gesloten, ’tijdelijk bewoond’), Club Cinq Cinq en Havanna Bar (verbouwing) aan de Rozengracht. Allemaal geblindeerd. Blinderen betekent uiteraard niet automatisch dat er wat mis is, over Cinq Cing weten we niks en ook Pim’s (verderop op de Rozengracht) komt niet in de archieven voor. (Bij parenclub de Showboat in Zaandijk en dancing Las Vegas kan je trouwens ook niet naar binnen kijken.)

Ons mapje ‘dichtgeplakt’…

@HAS, Zaandam (gesloten)

 

Restaurant Pim’s Rozengracht, Zaandam

 

Biladi, Savornin Lohmanstraat, Zaandam

 

Chillout, Wormerveer

 

Moonlight, Zaandam (gesloten)