Turkse ophef over baksteen door ruit moskee Zaandam

In de nacht van 10 november ging er een baksteen door de ruit van de Osmanli moskee op het Steve Bikoplein in Zaandam. De moskee deed afgifte bij de politie en meldde het voorval bij de gemeente.

Wat de motieven zijn en wie de dader is weten ze bij de moskee nog niet. Turkse media en de Nederlandse islam-influcencer Arnoud van Doorn hebben hun oordeel al klaar:

Het staatspersbureau Anadolu: “Turkish mosque in Netherlands attacked”

TRT, een Turkste staatsomroep: “Mosque in the Netherlands vandalised, Islamophobia on the rise.

The Daily Sabah, een Engelstalige krant in Turkije, wijdde er een vette driekollommer aan: “Islamophobes attack Turkish mosques in Netherlands”, de aanval werd gezien als onderdeel van een serie van islamofobe aanvallen:

“Turkish mosques in Europe continue to be a frequent target for Islamophobic attacks, the latest of which took place on a mosque in the city of Zaandam in the northwestern Netherlands on Tuesday. The windows in the mosque were broken during the attack.”

Daily Sabah is een regeringsgezinde krant en zit erg op de lijn van verontwaardiging over islamofobie in Europa. De laatste tijd bevat de krant veel stukken tegen Macron.

Arnoud van Doorn, de tot moslim bekeerde ex-PVV’er en gemeenteraadslid in Den Haag voor De Partij van de Eenheid (en President European Dawah Foundation. Influencer. Conservative) deelde via zijn Twitter-account (51.700 volgers) dit:

Het Nederlandse Twitter-account van Vulkaanrots:

Baksteen

Wat gebeurde er bij de Osmanli moskee van Milli Görüş aan het Steve Bikoplein? Kemal Ergün van Milli Görüş schreef op 11 november op Facebook:

“De ramen van onze Zaandamse Ottomaanse Maatschappij in onze regio Noord-Nederland zijn gebroken door een onbekend persoon of persoon. Beterschap aan onze gemeenschap. We verwachten dat de daders worden opgepakt en voor het gerecht worden afgeleverd.”

Origineel:

“Kuzey Hollanda Bölgemizdeki Zaandam Osmanlı Cemiyetimizin camları kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tuğla atılarak kırıldı. Cemiyetimize ve cemaatimize geçmiş olsun. Fail veya faillerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesini bekliyoruz.”

Het bericht werd op grote schaal gedeeld, en kreeg veel reacties en likes (vooral boze en droevige gezichtjes).

Volgens de foto’s (boven) ging het om een baksteen.

Droevig

Aslan Kurt van Osmanli moskee die wij belden, kan zich in de droefenis wel vinden:

“het is een droevig incident, die baksteen door ons raam. Maar we weten niet welke motieven er zijn en wie de dader is. We hebben aangifte gedaan en de gemeente ingelicht.

Het kan natuurlijk ook een ‘grapjas’ zijn, maar ook iemand met slechte bedoelingen of haatgevoelens.

Met de aandacht van de Turkse media is Aslan Kurt minder blij:

“Het ligt gevoelig bij Turkse mensen. Het is nu meteen een ‘aanslag op een moskee’. Het wordt in verband gebracht met zaken als de Mohammed-cartoons. Maar of dat zo is, dat weten we natuurlijk niet.

De politie doet nog onderzoek, het ging om een steen zonder boodschap of briefje. Volgens bezoekers van de moskee was het de eerste keer dat de moskee doelwit was van dit soort vandalisme. Er zijn ook camerabeelden die nog onderzocht moeten worden.

Bronnen: Facebook Kemal Ergün, gesprek met moskeebezoekers en Aslan Kurt van Osmanli moskee, Twitteraccounts (TRT, Daily Sabah, Arnoud van Door, Vulkaanrots), Rob Vreeken (correspondent van de Volkskrant in Istanbul), foto’s De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *