Uit mijn raam… nieuwe Nederlanders

Een bijzondere deze keer: een blik uit een binnenraam dat uitkijkt op de raadszaal van Zaanstad. Beneden een bomvolle zaal – met zelfs de plekken die normaal ingenomen worden voor B&W bezet. De man met de ambtsketen is wethouder Gerard Slegers die naast de Nederlandse vlag de naturalisatie-ceremonie leidt. In de zaal de nieuwbakken landgenoten. Op het grote scherm de boodschap:

“Welkom bij de ceremonie! Bij het afleggen van de eed kunt u kiezen uit twee varianten. Neutraal: dat verklaar en beloof ik. Religieus: “Zo waarlijk Helpe mij God almachtig.”

Op Facebook bestaat sinds 2020 de groep (3 miljoen leden) View From My Window. Het concept is eenvoudig: gewoon een foto uit je raam nemen. We zien spectaculaire Amerikaanse vergezichten (Alaska, Palm Springs, NYC) maar ook Finse achtertuinen, Roemeense sneeuwlandschappen, de Seine in Parijs, Zuid-Afrikaanse bossen en Belgische regenbogen.

Na de eerste ‘Gouw’-, Zaan-, vorst-, Guisweg-, Westerwatering-, Westerkoog-, Houtveld-, Papenpad-, Odulphus-, Zaanbocht-, Statenhoek-, Oostzijderpark-, Rooswijk-, Droogschuur-, Gashouder-, Japanse Kers-, Ruijsdael-, Den Uylbrug-, Monet-, poezen-, Pharus-, Jozua-, Padlaan-, Beatrixflat-, Noordwachter-, Schepenbuurt-, Laan der Vrijheid-, ganzenpullen-, Westzijderveld-, Oostzanderveld-, Verkade-, Zaanse Schans-, PTT-toren-, Gortpeller-, Steven- en Zwaardemaker-foto’s kregen we er nog meer binnen. “Laat maar komen zeggen we dan altijd” (het liefst met een stukje raam erbij).

Heb je ook een ‘uit-mijn-raam’-foto gemaakt? Stuur die (met lokatie) naar info@deorkaan.nl.

Bekijk hier alle ‘uit-mijn-raam’-foto’s op De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • jammer.
  dat de gemeente dat niet vooraf bekent maakt.
  Ten slotte zijn er misshien personen die in 2015 in het veldpark even te gast waren.
  En zou ze graag toch weer eens terug willen zien.
  Albert Brinkman.

 • Frits Krom

  Nu ik erover nadenk: ik ben dan wel geboren Nederlander (Zaankanter zelfs!), maar toen ik 21 werd, kwam er geen eed of wat dan ook aan te pas. Zomaar ineens was ik patsboem handelingsbekwaam en werd ik voor vol aangezien. O? Maar dat steekt volgens mij toch wel tamelijk schril af bij “nieuwe Nederlanders”, die stapels cursussen met bijbehorend zweren van trouw om de oren krijgen. Of heb ik hier iets gemist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *