Morgen – 5 april – beginnen de werkzaamheden aan de brug in de A7 bij Purmerend. Verkeer vanuit de Zaanstreek richting Purmerend en vice versa krijgt te maken met vertraging en afsluitingen. Ook worden diverse mogelijke alternatieve ‘sluiproutes’ in de regio afgesloten, meestal alleen in de ochtend- en avondspits, maar soms ook langer.

Het belangrijkste werk is aan de brug over het Noordhollands Kanaal zelf en aan de op- en af-ritten bij die brug. Een deel van de tijd is maar de helft van de rijbanen beschikbaar. Zwaar verkeer (boven de 25 ton) moet omrijden via West-Grafdijk (en komt via de N244 door Wormerveer).

Om sluipverkeer tegen te gaan zijn ook alternatieve routes afgesloten. Voor verkeer tussen de Zaanstreek en Purmerend gaat het om Noorder- en Zuiderweg, de Jisperdijk, in Neck en in Oostzaan (De Haal). Ook de route door Purmerland is afgesloten (kaartje onder). De afsluitingen gelden allemaal een deel van de dag. Aanwonenden hebben een ontheffing gekregen en anderen kunnen een ontheffing aanvragen voor een bepaald traject. (Dat kan hier)

Rijkswaterstaat roept mensen op samen te reizen, thuis te werken, het OV (of de fiets) te nemen of buiten de spits te reizen.

LZ en PVV hebben een motie ingediend waarin Zaanstad wordt opgeroepen sluipverkeer door Zaanstad te monitoren en voor te sorteren op mogelijke inrijverboden, die motie wordt in de raadsvergadering van 4 april behandeld.

Het werkt duurt een half jaar, van 5 april tot begin september.

Screenshot

Door Piet Bakker. Bronnen: website Rijkswaterstaat (en pdf versterking brug). Foto is screenshot van video op website Rijkswaterstaat, kaartje van Rijkswaterstaat.