In de nacht van woensdag op donderdag – 1 februari – omstreeks 01.45 uur is er brand uitgebroken in een hoekwoning aan de Breestraat in Koog aan de Zaan.

De drie bewoners zijn in een ambulance nagekeken. Eén bewoonster moest voor controle mee naar het ziekenhuis wegens inademen van rook. Op de eerste verdieping stond een volière met 50 vogels. Helaas zijn deze vogels door de rookontwikkeling overleden.

Volgens de bewoners deed de verlichting raar en was er daarna een knal te horen. Kort daarop stond de woonkamer vol met rook. Hierop zijn de drie bewoners naar buiten gegaan en zijn de hulpdiensten gealarmeerd (tekst gaat verder na de video).

Voor de brandweer was het niet meteen duidelijk waar de brand precies zat. De brandweer moest op verschillende plekken sloopwerkzaamheden verrichten om de brandhaarden te vinden. Het bleek een ‘complexe woningenbrand’, waarbij de brand tussen het plafond, in de wanden en in de dakconstructie zat. De brand werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’, wat betekent dat er extra materieel wordt ingezet. De brandweer is tot vroeg in de morgen bezig geweest met het bestrijden van de brand.

Door de rookontwikkeling was de ontruiming van tien woningen noodzakelijk. Een groot deel van deze bewoners werd opgevangen in een kapsalon iets verderop in de straat. Omstreeks 05.15 uur heeft de brandweer metingen uitgevoerd in de ontruimde woningen. Als het mogelijk is kunnen de bewoners van deze woningen daarna weer terug naar hun huis.

De woning is door de brand zwaar beschadigd en voorlopig niet bewoonbaar. Stichting Salvage zal de bewoners ondersteunen bij de afhandeling van de schade.

Bijdrage door Michel Schermer