Wij geloven niet bijzonder in lijfstraffen, maar we hebben het idee dat er in Zaandam iemand rondloopt die solliciteert naar een afgesneden oor (of een beetje liefde?).

Zo’n drie weken geleden viel op dat er op het wegdek van de Vincent van Goghweg, tegenover het Zaanlands Lyceum rode en blauwe verf lag uitgesmeerd. Wij besteedden er niet veel aandacht aan, want we gingen uit van een ongelukje. Wel bleef de verf zichtbaar, en het werd uitgesmeerd over de weg.

Vanmiddag ontvingen wij foto’s en informatie waaruit blijkt dat er vorige week verf is bijgekomen, en afgelopen nacht weer. De Van Goghweg kleurt nu rood, blauw, roze, paars en wit (tekst gaat onder de foto door).

Foto: Wesley van Eijk

Van een ongeluk is geen sprake. Er is iemand die moedwillig plasticzakjes met verf vult, omwikkelt met stof (panty?), om deze ‘bommen’ te droppen op de Vincent van Goghweg. Of hij ze stukgooit, of op het wegdek legt waardoor auto’s eroverheen rijden (en verf op de auto krijgen) is ons niet bekend. (en weer gaan we verder onder de foto… stay tuned of blijf hangen..)

Foto: Wesley van Eijk

Wij probeerden in het hoofd te kruipen van de dader, maar we kunnen geen doel vinden. Er poppen alleen maar meer vragen op: moeten we zoeken in ons LHBT-netwerk? Naar iemand die één grote regenboogweg wil maken? Gaat het om Jan met een erotische fascinatie voor verf? Vindt de dader dat er veel te veel geld gaat naar Monet? Is het iemand die de wereld wil kleuren? Is het een creatieve uiting van vernielzucht? Kikt de dader op aandacht? Gaat het om een soort van pyromaan maar dan met verf? (wij vonden daar geen woord voor). We besloten een brief aan de dader te schrijven.

Beste Dader m/v,

Dat ‘beste’ in de aanhef is natuurlijk onzin, maar een omgangsvorm. Net zoals de vraag ‘hoe gaat het?’ terwijl je geen zin hebt in een ellenlang probleemverhaal. En net zoals de beleefdheid om de openbare weg niet te bezoedelen met jouw smurrie.

Iedereen heeft recht op een hobby, zolang je anderen er geen schade mee toebrengt. Jouw hobby is niet oké. We zullen het onderbouwen. Als kunst is het mislukt, het ziet er ronduit lelijk uit. En een boodschap komt niet over, dus ook dat is geen succes.

Als je graag aandacht krijgt, dan heb je nu een klein gloriemomentje, want dat geven we je. We denken dat je het nodig hebt.

Het beeld van jou, terwijl je in je hobbyruimte probeert zonder te morsen verf te gieten in een plastic zakje… pfff… dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Voeg daar bovenop nog eens de gedachte aan het stofje en de panty waarmee je het zakje omwikkelt, en de tranen vloeien ons over de wangen. Heeft de panty betekenis voor je? Is het stofje misschien een klein stukje dat je bewaarde van de jurk van je overleden oma of van je ex-vrouw?

Hebben de kleuren betekenis voor je? Wij gokken van niet. Want, hoewel rood staat voor passie en verlangen, staat blauw voor zelfbeheersing en wit voor onschuld. Maar we kunnen het mis hebben… je hebt immers ook gestrooid met roze en paars.

Hoe dan ook, wij zouden je willen vragen te stoppen met deze kansloze onzin. Je maakt de wereld er niet mooier op, je jaagt ZNSTD op (de toch al torenhoge) kosten, en daarbij is het ook niet fijn voor de auto’s die ongewild jouw verf meenemen. Als je een boodschap hebt te communiceren, doe dat dan via De Orkaan en niet via het wegdek.

Hoogachtend (maar ook dat is natuurlijk onzin),

De redactie van De Orkaan

Foto: Wesley van Eijk