Verhuispremie voor 65-plussers

Ouderen (mensen die 65 jaar of ouder zijn) krijgen in de regio Zaanstreek Waterland € 1.000 verhuispremie als ze hun eensgezinswoning verlaten en verhuizen naar een “geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoning” voor hun oude huurprijs.

De gemeenten in Zaanstreek-Waterland den dit samen met acht woningcorporaties. Vanaf 1 juli 2021 krijgen zij voorrang op 150 geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen. De regeling is voor de duur van één jaar.

Update: dit geldt niet voor Oostzaan

In de Zaanstreek werken Rochdale, WormerWonen, ZVH, Parteon en WOV mee:

“45% van de 65+-huishoudens woont in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Vaak wonen deze mensen in eengezinswoningen met een trap en meer kamers dan ze gebruiken. Een deel van hen wil verhuizen naar een beter passende woning (gelijkvloers, kleiner, dichtbij voorzieningen, dichtbij sociaal netwerk). Toch blijkt dat veel ouderen niet verhuizen of pas verhuizen als hun gezondheid het niet anders toelaat. Via een regionale aanpak willen gemeenten en corporaties in Zaanstreek-Waterland de drempels om te verhuizen wegnemen.”

Namens de deelnemende gemeenten zegt Wethouder Songül Mutluer, voorzitter van het regionale portefeuille overleg Wonen in het prsbericht:

“Het aantal 65-plussers in onze regio zal mogelijk groeien van 66.200 in 2019 naar 85.200 personen in 2030. Veel van hen hebben een woning die op termijn niet meer past bij hun behoeftes. Terwijl een fijne, passende woning dichtbij voorzieningen juist zo belangrijk is om prettig ouder te worden. Des te meer reden om de samenwerking in de regio te versterken en ouderen hierin beter te ondersteunen. Daarnaast komen er zo woningen vrij voor andere woningzoekenden.”


Alle 65-plussers die nu een woning huren van de deelnemende corporaties komen voor de regeling in aanmerking. De regeling geldt voor huishoudens die bestaan uit maximaal twee volwassen personen (alleen of met partner, geen inwonende kinderen), en minimaal een lid van het huishouden is 65 jaar of ouder. Zij huren nu een corporatiewoning in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Bij verhuizing laten zij deze woning leeg achter. Het huishoudinkomen is lager dan de inkomensgrens die de overheid jaarlijks vaststelt voor toewijzing van sociale huurwoningen (2021: € 40.024,-).

Foto van Henk van ’t Loo uit 1983 uit De Typhoon (Gemeentearchief Zaanstad)

“Wethouder M Laman overhandigde gistermiddag de sleutel van de duizendste bejaardenwoning m Zaanstad aan het echtpaar Beekman-Helder Die duizendste woning , waar het zijn intrek gaat nemen , is perceel Kloostererven 15 De wethouder zei in een toespraak in de Onze Lieve Vrouwe kerk aan de M L Kingweg kort voor hij de sleutel uitreikte dat Zaanstad met het bouwen van de duizendste bejaarden woning een mijlpaal heeft bereikt „ Op deze manier wordt aangegeven dat Zaanstad op weg is de achterstand met de bouw van bejaardenwoningen in te halen zei hij. De wethouder liet overigens niet na zijn toehoorders (zo’n 20 genodigden) voor te houden dat de oplossing van de problemen omtrent de bejaardenhuisvesting in Zaanstad niet nabij zijn

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap J. Boot

  Gelijkvloerse woning met een een tuin?
  Vast niet, met een traplift heb je in principe toch ook een gelijkvloerse woning? En kamers die je niet gebruikt daar kan ik me niets bij voorstellen.
  Geen vogelkooitje voor ons, ga bouwen naar de behoefte van senioren, waar wordt dat gedaan?

  • Caroline Boone

   Ah een traplift op indicatie bedoelt u. Heeft u zich wel eens verdiept in de waanzinnig hoge kosten die de gemeenschap hieraan moet bijdragen?
   Een dure traplift laten plaatsen omdat u anders niet meer van de ene verdieping naar de andere kunt komen? Water naar de zee brengen lijkt me.

   En heeft u zich al eens verdiept in de woningnood onder jongeren. Wiens leven on hold staat omdat ze geen betaalbare woning kunnen krijgen?
   Waardoor relaties niet tot stand komen en alle bijbehorende levens-opbouwende beslissingen uitgesteld worden tot na het 30e levensjaar?
   Waarom deze vijandige houding vraag ik me af?

   Woningen zijn duur maar gebruik kunnen maken van deze regelingen maakt verhuizen naar een kleinere overzichtelijke etage heel goed mogelijk en maak dan genereus plaats voor de jeugd en startende gezinnen!

   • Jaap J. Boot

    Dag mevrouw Boone, voor een traplift kan je ook sparen en niet iedereen die een traplift aanschaft doet dit op kosten van de gemeenschap. En woningnood onder jongen ja dat is heel vervelend maar niets nieuws, vraag het aan de senioren die weten er alles van. Bouw naar de behoefte van senioren dan komen er genoeg woningen vrij. En blijft bij elkaar wonen dat helpt ook veel heel veel.

   • Ton van Heeswijk

    En vraagt u zich weleens af waarom er zo weinig woningen beschikbaar zijn? Of klinkt dit te vijandig?

 • Rob Brouwer

  Wat doe je nu voor 1000 EURO
  Niet verhuizen

 • Caroline Boone

  Ik vind het prachtige regelingen! Hopelijk worden deze qua mogelijkheden uitgebreid voor een grotere groep!

  Een van de weinige mogelijkheden waardoor er een beetje beweging in de wooncrisis kan ontstaan.
  We wonen in NL op gemiddeld 65m². Dat is vergeleken met andere Europese landen veel, waar gezinnen gemiddeld op 45m² wonen. De kinderen vliegen uit maar de ouders blijven in hun 65m² woning wonen… Zonde!
  Verder jammer dat er niet een mooie nieuwe collectieve woonvorm voor 55+-ers mogelijk is.
  Dan zouden er 300.000 woningen vrij gemaakt kunnen worden voor jongeren en starters!

 • Waarom zijn er altijd mensen die buiten te boot vallen! En als je erom vraagt nooit deze regeling te bestaan of geen recht op heb en achteraf wel zo zijn geweest. Heel erg jammer want heb mij ouders in 10mnd tijd verloren en mij moeder maar 3mnd genoten nadat ze haar grote eengezinswoning heeft verlaten voor een gelijkvloers seniorenflat maar nóóit deze regeling heb genoten toch een hoop geld wat ze goed had kunnen gebruiken!

 • Ria Nieuwenhuis

  Verhuizen en dan 1000 euro? Laat maar eens een verhuiswagen komen, en wie gaat het plafond schilderen en het houtwerk en behangen?? Moet dit allemaal van die 1000 euro af? Kunnen de senioren dat nog wel zelf of wordt er vanuit gegaan dat de ouderen allemaal kinderen of kleinkinderen hebben die dat wel “even” doen?? Alleen daarom denk ik blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

 • Cora Zwaneveld

  Mooie regeling. Eindelijk was het dan zover: vanaf 1 juli kon ik me hiervoor aanmelden. Met spanning wachtte ik het aanbod af op Woningnet.
  Helaas! Geen enkele 65+ woning met deze regeling in de aanbieding op de site.
  Ik ben zeer benieuwd wanneer deze (150 woning-aanbiedingen in een jaar, volgens de Zaanse kranten). Of word je alleen een worst voorgehouden?
  Ik wacht af……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *