Verkeerdbord… Hembrugterrein, Zaandam (of toch niet?)

Deel 15 in onze ‘aardige zomerrubriek’ over foute, rare en overbodige Zaanse ’verkeerdborden’.

Vandaag een verbodsbord op het Hembrugterrein met een onderbord in de categorie ‘overbodig’. (zie de reacties voor een aanvulling)

Rens Kamminga maakte de onderstaande foto: verboden voor auto’s en motorfietsen (uitgezonderd fietsers en bromfietsers):

“Bij deze combinatie van borden lijk mij het onderschrift bord compleet overbodig.”

Hier al onze afleveringen van 2022. Twee jaar geleden hadden we trouwens ook al zo’n serie.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Rens Kamminga

  Voordat er een hele reeks commentaren verschijnt in deze rubriek, het is dus wel juist dat er een extra tekst onder dit bord (C12) hangt. De betekenis is letterlijk: U mag deze weg niet inrijden met een motorvoertuig. En aangezien bromfietsen en snorfietsen ook aangemerkt worden als motorvoertuig wordt er hier dus een uitzondering voor gemaakt. Heb ik toch niet helemaal goed opgelet tijdens de lessen ‘Verkeersveiligheid’ op de lagere school. Desondanks wel mijn diploma “Veilig verkeer” behaald. 🫢

  • Mike Dorr

   Een brommer is voor de wet een fiets met hulpmotor, volgens mij. En op verkeersles heb ik ooit geleerd dat er verschil is tussen het symbool voor de motorfiets en voor de bromfiets. Het bovenste bord is voor mij duidelijk genoeg.

 • Peter Bos

  Je eerste reactie was de juiste. Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 betekent het bord “Gesloten voor alle motorvoertuigen”. In datzelfde reglement worden motorvoertuigen gedefinieerd als “alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen”. Het onderbord is dus wel degelijk overbodig.

  Overigens vind je op internet genoeg eigen interpretaties, o.a. van bordenleverancier Informatiebord.nl: “Deze weg is afgesloten voor alle voertuigen die een motor hebben en sneller dan 25 kilometer per uur kunnen, behalve (elektrische) fietsen.”

 • Rens Kamminga

  Dank Peter, nu zijn we allemaal weer op de hoogte van dit bordendilemma. Na nog meer speurwerk hoorde volgens mij alleen de fiets niet op het extra bordje. Al met al is er toch nog duidelijkheid gekomen aan dit angstige avontuur.

  • Peter Bos

   Nee, ze horen er allebei niet op. Een brommer is volgens het RVV geen motorvoertuig. Wat een brommer wel is staat niet in het RVV maar in de Wegenverkeerswet 1994. Die definitie is alleen zo uitgebreid dat ik ‘m hier niet ga citeren.

   Ik denk dat we het onderbord allemaal verkeerd interpreteren. Het bord C12 staat toe dat bromfietsen en fietsers hier wel mogen rijden. Het onderbord maakt hier een uitzondering op, dus verbiedt ook dat zij het bord passeren. Misschien waren de borden C15 (Gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen) bij de gemeente op? Zo’n onnodig bord zet de mens wel aan het denken…

 • er is nog zo een bord in Zaanstad waar je bepaalde tijden niet mag rijden .Westerwatering en Koog aande Zaan
  smorgens van 7-9 en smiddags van 4-6 uur
  ik bord niet opgemerkt gewoon heen en terug gereden 2 x € 150,- bekeuring
  ze zijn daar echt van de pot gerukt.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *