Verkeerdbord… Houtveldweg, Zaandam

Deel 13 in onze ‘aardige zomerrubriek’ over foute, rare en overbodige Zaanse ’verkeerdborden’.

Vandaag een onmogelijke opgave voor bromfietsers en scooterrijders op de Houtveldweg in Westerwatering in Zaandam. Een gebod en verbod waar niemand zich aan houdt.

Valentijn Sessink zag het:

“Het getoonde bord is bekend onder de naam D103 (of D104) en heeft volgens internet de officiële betekenis ‘bromfietsers zijn verplicht bord te passeren aan de richting die de pijl aangeeft’. Probeer het maar eens.”

Volgens Sessink is het niet alleen verboden om voor de pijl langs te rijden (dan moet je over de stoep) maar is het ook geen officieel bord meer. Ze worden nog wel vaak gebruik maar “vaker fout dan goed toegepast”. De bedoeling is: vanaf hier moet je met je bromfiets via het fietspad.

“En omdat het dan geen officiële betekenis meer heeft, hoeven de brommers ook niet over de stoep. Ze hoeven er sowieso niks mee. Maar vier meter verderop staat G11 en daar mogen ze niet langs.”

G11 is het blauwe bord met een fiets (verboden voor bromfietsers), dat het eerste bord ook nog eens overbodig maakt. Snorfietsers mogen wel over het fietspad blijven rijden.

Het is dus de bedoeling dat bromfietsen bij de verkeerslichten oversteken en dan over de Houtveldweg verder rijden. Het is ook een gevaarlijke situatie. Bromfietsers moeten vanaf daar de rijbaan op. Als ze dat doen rijden ze voetgangers omver die tegelijkertijd groen licht hebben (als de auto’s nog voor rood wachten) of ze worden omver gereden door auto’s die dan tegelijkertijd optrekken.

Sessink: “Ik acht de kans fors groot dat ze gewoon maar rechtdoor tuffen trouwens, G11 negerend en zich niet bewust van enig verkeerskundig kwaad.” Dat het stukje tussen Ebbehout en Blokschaaf geen brom/fietspad is zou volgens Sessink best een ontwerpfout zijn geweest, en: “ik denk ook dat zich daar geen bromfietser aan houdt.” (onder de foto nog een stukje over een bonusbord)

Onderstaande foto is vrijwel op hetzelfde punt gemaakt door Sessink:

“Wie met een brom- of snorfiets op de Blokschaaf staat, moet omrijden, want hier mag je het fietspad beslist nog niet op. het stukje onder de Slinger door is beslist alleen voor fietsers – dertig meter verderop pas begint het brom/fietspad.”

Hier al onze afleveringen van 2022. Twee jaar geleden hadden we trouwens ook al zo’n serie.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • gerrit Voorn

  Ik zie zoveel onnodige – dubbele borden.
  Het wordt tijd dat de iinteligenten deskundige het bord een voor hun kop weg halen.

 • Esther Hartland

  Bij de nieuwe flat burano staan aldoor auto’s op het fietspad. Het fietspad is aangegeven met rode stenen en er staat een bord dat het een fietspad is met pijlen onder het bord. Als je eraan komt rijden als fietser en er staan auto’s te wachten voor het stoplicht kan je er niet eens langs. Handiger als deze auto’s gewoon in de daarvoor bestemde parkeergarage gaan staan

 • Paul Kos

  Wij hebben een klacht ingediend bij de gemeente. Die vindt het echter geen onveilige situatie. Mijn mening is dat men van de gemeente zelf is met de scooter dit parcour moet gaan rijden. En dan niet moet gaan rijden op een rustig moment maar op een druk moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *