Wat begon als een grootse drugsdeal eindigde in paniek in een loods in Zaandam. Vier mannen, onder wie een 34-jarige Zaandammer, hoorden vandaag – vrijdag 11 juli – celstraffen tot 5,5 jaar tegen zich eisen. Ze zouden betrokken zijn geweest bij de invoer van ruim 340 kilo heroïne, verstopt in een lading jurkjes uit Dubai.

Wat de mannen niet wisten: de douane had de drugs er in Rotterdam al uitgehaald. De container was daarna volgehangen met camera’s en afluisterapparatuur en eind juni 2024 bezorgd bij de loods in Zaandam. Daar stonden de vier klaar om de miljoenenlading binnen te halen. Maar toen ze de dozen openden, bleek alles al verdwenen. Alleen de jurkjes waren er nog.

‘Het spul zit er niet’

De paniek sloeg meteen toe. De 31-jarige hoofdverdachte uit Landsmeer werd afgeluisterd toen hij direct na de ontdekking in de telefoon riep: 

‘Het spul zit er niet. Zij schijnen het spul te hebben weggenomen.’

De lading, in totaal 6.820 plakkaten heroïne van 50 gram per stuk, zat verstopt in 250 dozen met kleding. Straatwaarde: zo’n € 10 miljoen. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen twijfel dat alle vier de mannen wisten wat er in de container had moeten zitten. De gesprekken tussen de verdachten zijn volgens de officier van justitie ‘extreem belastend’. 

‘Alles wijst op wetenschap en betrokkenheid van het collectief.’

Vluchten

De Landsmeerder wordt gezien als de spil van het plan. Hij regelde de loods in Zaandam en had contact met het transportbedrijf. Een 29-jarige Amsterdammer hielp bij het lossen en betaalde de chauffeur. Een 44-jarige man uit Turkije hield toezicht en checkte of de drugs er nog waren.

De Zaandammer was zijn assistent en ging er met hem vandoor toen bleek dat de heroïne verdwenen was. Tijdens hun vlucht overtraden ze ook nog even meerdere verkeersregels, waaronder het negeren van rood licht.

Volgens het OM is sprake van bewuste samenwerking: iedereen wist wat de bedoeling was en vervulde zijn rol. Tegen de vier verdachten eiste het OM vandaag celstraffen tot vijfenhalf jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Door Nick Boeske. Bron: website Openbaar Ministerie en eerder geschreven artikel. Foto van HARC-team.