Zaterdag staat de derby in de 3e klasse zondag tussen RCZ en WSV’30 al op het programma. Om 19.00 uur gaan beide ploegen in Zaandam op zoek naar drie broodnodige punten. De Racers bevinden zich met nog vijf wedstrijden te gaan in de gevarenzone en strijden tegen directe degradatie. WSV’30 daarentegen maakt nog volop kans zich te plaatsen voor de promotiewedstrijden. Daarbij moeten ze zien af te rekenen met oa Sporting Krommenie en Hercules Zaandam. Sporting speelt thuis tegen nummer dertien Zwanenburg, terwijl Hercules op bezoek gaat bij middenmoter Meteoor. 

Zaterdagmiddag speelt OFC weer een cruciale wedstrijd om de nacompetitie te ontlopen, de tegenstander is nummer twaalf Kadoelen. De Oostzaners staan zelf op een tiende plek en hebben twee punten achterstand op de veilige negende plaats van ZCFC. Het Zaanse Oranje ontvangt middenmoter Egmond. Blauw Wit W dat ook nog tegen directe degradatie speelt, krijgt middenmoter Meteoor (zat) op bezoek.

In de 5e klasse zaterdag heeft SportingKrommenie (zat) een goede uitgangspositie in de 3e periode en ontvangt het nummer negen Purmerland.

Zondag kent de 2e klasse met KFC-Flevo een mooi affiche. De Koogers staan op een vierde plek en hebben drie punten meer dan tegenstander en nummer vijf Flevo. Ook is KFC de enige ploeg nog zonder puntverlies in de 3e periode. Met een overwinning zet de ploeg van René Reijinga een zeer grote stap richting plaatsing voor de promotiewedstrijden. Assendelft en Saenden daarentegen verkeren nog in (directe) degradatienood en drie punten zijn dan ook al bijna noodzakelijk dit weekend. Assendelft gaat op bezoek bij de hekkensluiter Medenblik en Saenden reist af naar koploper HSV, dat theoretisch kampioen kan worden. 

Zaandijk strijdt zondag voor haar laatste kans om de promotiewedstrijden nog te kunnen bereiken. Door de laatste twee nederlagen is de ploeg afgezakt naar de vijfde plaats en heeft het drie punten minder dan tegenstander De Rijp. Rood Wit Zaanstad speelt thuis tegen laagvlieger KGB en moet winnen om (een kleine) kans te blijven houden op het kampioenschap. 

In de 1e klasse kent Fortuna Wormerveer zware tijden. De ploeg haalde maar één punt uit zeven wedstrijden en heeft nog maar één punt voorsprong op de directe degradatieplaats van concurrent Hoofddorp. Zondag zal de ploeg moeten proberen de drie noodzakelijke punten binnen te halen tegen subtopper Hillegom.  

Klik hier voor alle (periode)standen van de Zaanse teams

zaterdag 20 april
14.00 uur ZVC’22 – Wherevogels
14.30 uur Kadoelen – OFC
14.30 uur Blauw Wit W – Meteoor
14.30 uur ZCFC – Egmond
15.00 uur Sloterdijk – Westzaan
14.30 uur Opperdoes – Jisp
14.30 uur RCZ (zat) – Blokkers
14.30 uur Sp.Krommenie (zat) – Purmerland
19.00 uur RCZ (zon) – WSV’30 (zon)

zondag 21 april
14.00 uur Fortuna W – Hillegom
14.00 uur Medemblik – Assendelft
14.00 uur HSV – Saenden
14.00 uur KFC – Flevo
14.00 uur SVA – Meervogels’31
14.00 uur Meteoor – Hercules Zaandam
14.00 uur Sp.Krommenie – Zwanenburg
14.30 uur Zaandijk – De Rijp
14.30 uur Rood Wit Z – KGB

Door: Sportredactie de Orkaan. Foto: Theo van Vlaanderen.