Voor Paal: Niet voor winst

Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…

Wij letten de komende tijd (elke donderdag) niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk. Vandaag: Niet voor winst.

‘Huizen voor mensen. Niet voor winst!’ Frans Reichardt zag deze paal op de Deka-parkeerplaats aan de Prinsenstraat. De paal vraagt parkeerders even stil te staan bij de schaarste op de woningmarkt. Die is koren op de molen voor beleggers die woningen kopen om ze vervolgens voor veel geld te verhuren. In de Zaanstreek gaat het in de voorbije vier jaar om meer dan duizend woningen.
Sinds 1 januari geeft de Huisvestingswet gemeenten de mogelijkheid beleggers te weren die woningen opkopen voor verhuur. De gemeenteraad dringt aan op versnelde invoering van de zogeheten ‘opkoopbescherming’ in Zaanstad.

Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.

Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.

Frans Reichardt
Deel dit artikel:

Een reactie

  • Mooi initiatief!! Ik noem het zelf Kiks voor Niks. We zijn gewend om op een bepaalde manier (gewoonte!) naar de wereld om ons heen kijken en vergeten daarbij ook soms om van de kleine dingen te genieten! Ik heb al een aardige verzameling. Sinds 2016 verzamel ik ze! Zie ook: https://rob-smits.nl/kiks-voor-niks/! Of voor de meest recente versies op Instagram bij @bureau_voor_durf !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *