Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…

Wij letten elke donderdag niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk.

Deze sticker treffen we op diverse plekken in de Zaanstreek aan (deze kwam uit ’t Kalf). Een Zaans huis (waar?), een W, een O en QR-code. De camera op de QR-code richten brengt je naar een YouTube-filmpje van het Zaanse hiphopcollectief Woord Omhoog (vandaar de W en de O). Onder de foto hebben we het filmpje gezet: 728 views tor dusver, dat moeten er na vandaag zeker 1000 worden.

Morgen – vrijdag 3 november – treedt Woord Omhoog (naar ‘Word Up!’ denken wij – pre-historische rap-hit van Cameo uit 1986) op tijdens de ‘Noord-Hollandse Indie Hiphoptour’ in De Groote Weiver in Wormerveer, samen met Middenweg, Wallplug, Kompas en Engel (Industrieweg 1a).

Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.

Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.

Via de QR-code (boven) kom je bij dit filmpje (onder), opgenomen in Wormerveer bij de Meneba silo.

Door Piet Bakker (De Orkaan). Foto: Erik Schouten.