Mensen met een laag gezinsinkomen (niet meer dan 110 procent van de bijstandsnorm) kunnen via Zaanstad een ziektekostenverzekering met korting afsluiten met Univé of Zilveren Kruis.

Er is alleen één probleem: beide zorgverzekeraars hebben nog geen contract met het Zaans Medisch Centrum (ZMC). En als dat niet gebeurt, kunnen verzekerden daar niet terecht (of ze moeten zelf bijbetalen).

Zaanstad heeft een collectieve zorgverzekering bij Univé en Zilveren Kruis afgesloten. Wie zich via Zaanstad verzekert, krijgt een korting op de premie. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Mensen kunnen zelf een pakket kiezen. Alle details over de verzekering zijn hier te lezen. De inkomensgrenzen zijn hier te bekijken.

Geen ZMC

Maar bij het ZMC kan je – op dit moment – nog niet terecht bij de door Zaanstad uitverkoren aanbieders. Over Univé en Zilveren Kruis staat bij de zorgvergelijker van de Consumentenbond: “Met deze zorgverlener zijn nog geen afspraken gemaakt. De gesprekken lopen nog. Mogelijk moet je daarom een deel van de zorgkosten zelf betalen.”

Volgens de woordvoerder van wethouder René Tuijn is het niet zo’n groot probleem. Zaanstad deed navraag bij het Zilveren Kruis en begreep dat de onderhandelingen nog lopen, “zoals tussen zoveel zorgverzekeraars en zorgaanbieders. We verwachten in de loop van de komende weken uitsluitsel hierover.”

Dat het een positieve uitkomst heeft, is niet zeker. Zo blijkt uit de gegevens van de Consumentenbond dat Zilveren Kruis inderdaad nog onderhandelt met ZMC, maar met het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend zijn die gesprekken al beëindigd: “Met deze zorgverlener zijn geen afspraken gemaakt. Meestal moet je daarom een deel van de zorgkosten zelf betalen.” Met OLVG, BovenIJ Ziekenhuis en Rode Kruis Ziekenhuis (Heemskerk – onderdeel ziekenhuis Beverwijk) zijn daarentegen wel contracten.

Door Piet Bakker en Bas Sommeijer. Bronnen: Consumentenbond, gemeente Zaanstad. Foto: De Orkaan.