Vrij & Willig: Josefien Gigengack

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Josefien Gigengack

Er gebeurt zoveel moois in de streek die groter is dan Zaandam. Zelf woon ik in Krommenie en de nieuwsvoorziening is daar waardeloos. Voor het NHD zitten we in de dode hoek, de Krommeniër heeft het loodje gelegd en een goed-nieuws-initiatief als De Kameleon verdween ook al snel van het podium. De Orkaan levert wel, en daar draag ik graag aan bij. 

Ik durf mijzelf Orkaan-betrokkene van het eerste uur te noemen. Redacteur Merel is mijn mooiste* zusje, en als er iets georganiseerd wordt, bijvoorbeeld door de werkgroep waar ik in zit, was/is ze er vaak bij. Dat lukt natuurlijk niet altijd en het is zo gegroeid dat ik verslag doe met daarbij foto’s of een filmpje. Als je daar eenmaal aan begint dan ga je met andere ogen kijken: ‘Waar is het nieuws?’ Ik kijk inmiddels ook naar zaken als bomen, paaltjes, monumenten en meer.

Het is ongelofelijk wat De Orkaan puur op eigen kosten en inzet heeft kunnen opbouwen. Het gaat er niet alleen om dat hun bereik (veel) groter is dan dat van de partij die al jaren subsidie krijgt, het gaat ook om de kwaliteit, de kennis, de relevantie, de eigen(wijs)heid, en de betrouwbaarheid. Het archief dat in zeven jaar tijd is opgebouwd is onbetaalbaar en ik moet er niet aan denken dat dat zou verdwijnen. Aan de ene kant zou ik wensen dat er niets hoeft te veranderen, De Orkaan is prima. Aan de andere kant weet ik dat het noodzakelijk is te verbreden om het platform te verankeren voor later. En als er dan toch iets zou moeten veranderen, mag het van mij dubbeldik worden, met nóg meer aandacht voor Zaanstad-Noord.’

* Redacteur Merel mocht dit stukje redigeren…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *