VVD, POV en CDA willen graag een ‘ander geluid’ laten horen over de ‘aanpak van ondermijnende criminaliteit’ in Zaandam-Oost. Dat geluid moet dus anders zijn dan uit de berichtgeving van Follow the Money (FtM) zou blijken.

Door FtM wordt een beeld geschetst van een ‘ontspoorde’ jacht op verdachte inwoners door een team dat het niet zo nauw neemt met de regels, onder valse voorwendselen woningen binnenvalt en ‘ethische en wettelijke grenzen’ overschrijdt. Kritiek wordt niet op prijs gesteld, klachten over misbruik van bevoegdheden en discriminatie worden niet onderzocht. De ‘onconventionele middelen’ en het ‘buiten de lijntjes kleuren’ mogen niet ter discussie staan. Het interventieteam zou zijn uitgegroeid tot een soort ‘gemeente binnen een gemeente’ met eigen regels.

Dat moet volgens VVD, POV en CDA in een ‘context’ worden geplaatst. Het interventieteam opereert ‘soms stevig’:

‘maar grote problemen vragen om stevige maatregelen – zolang deze altijd binnen de wet blijven. In dat licht verdient de inzet van burgemeester Jan Hamming en zijn team niet alleen begrip, maar ook steun. Met deze brief spreken wij die steun uit.’

Stevig

Fidel Lopes (VVD), Jaap Keijser (POV) en Julie van ’t Veer (CDA) willen dat de discussie gaat over de ‘stevige’ aanpak van de criminaliteit. Maar daar ging het artikel van FtM niet over. Dat ging over een aanpak waarbij geen plaats was voor ‘discussie over de vraag of iets juridisch wel of niet was toegestaan’.

De vraag van FtM is dus of het allemaal inderdaad ‘binnen de wet’ ging zoals VVD, POV en CDA schrijven. ‘Binnen de wet’ is vooral pikant omdat de rechtbank onlangs gehakt maakte van het optreden van het interventieteam dat zich onder valse voorwendselen toegang had verschaft tot een woning.

‘Ondermijnend’

VVD, POV en CDA halen niet alleen uit naar FtM, maar ook naar PvdA-raadslid Eylem Koşeoğlu die ‘politiek gemotiveerd’ in plaats van ‘inhoudelijk onderbouwd’ het optreden van het interventieteam zou hebben bekritiseerd:

‘Via de media beschuldigingen doen over machtsmisbruik en handelen met verkeerde intenties is schadelijk en contraproductief. Er bestaan heldere spelregels en interne procedures om dergelijke zorgen bespreekbaar te maken en af te handelen op een respectvolle, eerlijke en feitelijke manier. Helaas is die route door het raadslid niet gekozen. Dat werkt ondermijnend en schadelijk’.

Omdat op verzoek van Koşeoğlu een vervolg op haar ‘rondvraag’ in het Zaanstad Beraad niet door is gegaan, gaat ze het debat daarover ‘uit de weg’ volgens CDA, POV en VVD, en ‘om deze reden is het vertrouwen in de samenwerking met het raadslid onherstelbaar beschadigd.’

‘Samen komen wij verder!’ beëindigen Lopes, Keijser en Van ’t Veer hun bijdrage. Maar zonder Koşeoğlu dus. Interessant nieuws voor de coalitie.

Door Piet Bakker op basis van opiniebijdrage Fidel Lopes (VVD), Jaap Keijser (POV) en Julie van ’t Veer (CDA) en eerder nieuws op De Orkaan.