Verdwaalde toeristen horen nu eenmaal in het Zaanse straatbeeld. Maar dat ze bewust de verkeerde kant opgestuurd worden was nieuw voor ons.

Orkaan-lezer Marene Kok spotte deze vreemde wegwijzer bij de Julianabrug in Zaandijk. Wie daar de aanwijzingen richting Zaanse Schans volgt, komt toch echt ergens anders terecht.

Voor de Julianabrug naar links om bij het Honigbreethuis, de Beeldentuin (Weefhuis) of het oude Raadhuis in Zaandijk te komen klopt. Maar wie de andere kant oploopt komt dus niet in Zaandijk, en niet op de Zaanse Schans.

Molen ’t Pink staat wel juist aangegeven maar wie met de aanwijzingen van dit bordje op zoek gaat naar het Molenmuseum zal het niet vinden.

Dat molenmuseum was daar vroeger trouwens wel maar is sinds eind mei gesloten. Oud bordje dus? Niet echt, de nieuwe ‘Nieuwe toeristische bewegwijzering’ naar de ‘pareltjes van de Zaanstreek’ zijn vanaf juli 2020 juli geplaatst, eerst in Zaandam en daarna ook “in Wormerveer-Centrum, op de Zaanse Schans en omgeving en op het Hembrugterrein. Zo worden de focusgebieden onderling straks ook beter met elkaar verbonden.”

Van dat laatste lijkt overigens geen sprake.

Foto’s en tip: Marene Kok

Aanvulling: in de reacties werd gesteld dat het misschien om ‘Station’ Zaandijk Zaanse Schans zou gaan. Dat zou best eens kunnen, het lijkt inderdaad op één bestemming. Maar dan is het welk een heel raar ‘stations’-logo…