Waar ligt die Zaanse Schans eigenlijk?

Verdwaalde toeristen horen nu eenmaal in het Zaanse straatbeeld. Maar dat ze bewust de verkeerde kant opgestuurd worden was nieuw voor ons.

Orkaan-lezer Marene Kok spotte deze vreemde wegwijzer bij de Julianabrug in Zaandijk. Wie daar de aanwijzingen richting Zaanse Schans volgt, komt toch echt ergens anders terecht.

Voor de Julianabrug naar links om bij het Honigbreethuis, de Beeldentuin (Weefhuis) of het oude Raadhuis in Zaandijk te komen klopt. Maar wie de andere kant oploopt komt dus niet in Zaandijk, en niet op de Zaanse Schans.

Molen ’t Pink staat wel juist aangegeven maar wie met de aanwijzingen van dit bordje op zoek gaat naar het Molenmuseum zal het niet vinden.

Dat molenmuseum was daar vroeger trouwens wel maar is sinds eind mei gesloten. Oud bordje dus? Niet echt, de nieuwe ‘Nieuwe toeristische bewegwijzering’ naar de ‘pareltjes van de Zaanstreek’ zijn vanaf juli 2020 juli geplaatst, eerst in Zaandam en daarna ook “in Wormerveer-Centrum, op de Zaanse Schans en omgeving en op het Hembrugterrein. Zo worden de focusgebieden onderling straks ook beter met elkaar verbonden.”

Van dat laatste lijkt overigens geen sprake.

Foto’s en tip: Marene Kok

Aanvulling: in de reacties werd gesteld dat het misschien om ‘Station’ Zaandijk Zaanse Schans zou gaan. Dat zou best eens kunnen, het lijkt inderdaad op één bestemming. Maar dan is het welk een heel raar ‘stations’-logo…

Deel dit artikel:

7 reacties op Waar ligt die Zaanse Schans eigenlijk?

 1. Sandra Looren de Jong schreef:

  Als op het bovenste bordje ‘station’ wordt toegevoegd klopt het misschien wel? Duidelijk is het in elk geval niet..

 2. De Orkaan schreef:

  Dat zou kunnen, we hebben het bericht aangevuld (met een detailfoto), we vinden het dan wel een vreemd logo voor een station…

 3. P.Hoogkamer schreef:

  er staat echter nog een bordje op deze paal met de zaanse schans 500 meter. in de goed richting. idd de andere verwijzing is naar het treinstation..dat zie je zo toch de rails staan erop 😉

  In bekendmakingen van de gemeente deze week staat dat de Kalverringdijk in Zaandijk ligt. Ik kan hm daar niet vinden 🙂

 4. Dat rare station laat zich wel verklaren. Er is een officieel logo voor “station”, zie bijvoorbeeld https://verkeersbordenoverzicht.nl/ en zoek op “SS100”, het plaatje staat hier: https://verkeersbordenoverzicht.nl/index_bestanden/SYST43.png. Dat is een gestileerde afbeelding van de zgn “koploper”, een trein die lang geleden hip en nieuw was – maar inmiddels al weer meer dan 40 jaar oud. Het staat bijvoorbeeld ook hier https://www.zaanstad.nl/mozard/document/docnr/8687933/Plattegrond%20bewegwijzering%20Stadshart%20Zaandam.pdf op de wegwijzers (die inderdaad https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=24097&mNwc=1&mNch=veyrt38q3b bedoeld zijn om “al dat moois te ontdekken”). Alleen lijkt het bij de Zaanse Schans op een heel verkeerde manier, (“in een te lage resolutie”, dus blokkerig) op de wegwijzer terecht gekomen.
  Al met al kan men zich afvragen, of zo’n logo wel slim is. Het woord “station” is denk ik verstandiger – misschien zelfs zónder de naam erbij. Of gewoon met een Unicode-teken natuurlijk, kijk, zo: 🚆

 5. Marcel van Kampenhout schreef:

  Het lijkt erop, dat het treinlogo misvormd is: het moet de neus zijn van een koploper, een treinmodel, waar de machinist hoog bovenin zit. Maar die rare streep onderaan die er half overheen werd gedrukt, maakt het logo onherkenbaar.

 6. Jan Bosman schreef:

  Bordje molenmuseum hangt er ook nog(en ook op ander plaatsen) terwijl het museum al maanden dicht is. Laten we hopen dat volgende week de bordjes naar het molenmuseum worden verhangen en zullen wijzen naar het NIEUWE molenmuseum. Misschien ook de logo’s “wandelaars” en “fietsers” toevoegen.
  Het nieuwe molenmuseum is in principe alléén bereikbaar voor wandelaars en fietsers. Auto’s moeten naar het grote parkeerterrein van de Zaanse Schans op ca.1500 meter afstand.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *