Dit weekend o.a.: Kerstlied van een Vrek door Bruun Kuijt, kerst(nacht)diensten, kerstavondviering, kerstlichtjestochten, kerstmusical Scrooge, kerstexpositie Zaanse Schilderskring in het Weefhuis (foto), fakkeloptocht, Esther Apituley en Hans Dagelet in de Vermaning Krommenie, kerstconcerten en “REVEAL”…

Verderop deze week: Chill avond (vanaf 14 jaar( met Stanley bij jongerenwerk SCWO, concert ‘Merry Little Christmas’ door Petra Berger en Edwin Schimscheimer en een Groot Oudjaarsfeest in de Bullekerk

Zaterdag 24 december

 • In de Bullekerk kruipt acteur en regisseur Bruun Kuijt in de rol van verteller, Scrooge, Marley en nog meer heerlijke figuren uit het beroemde ‘A Christmas Carol’. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Een kerstnachtdienst in de Kogerkerk. Voorganger ds Van Dorssen, Willem Tip bespeelt het romantische Kogerkerkorgel in onder andere de bekende Kerstsuite van Jan Zwart. De dienst begint om 22:00 uur en toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • De Kerk in Westerwatering organiseert een kerkdienst in basisschool Het Baken. Op Kerstavond is er een Kerstavondfamilieviering met als thema ‘Wise men still seek Him’. Er zijn o.a. kerstliederen en filmpjes. Kinderen mogen helpen bij het aansteken van advenstkaarsen. De viering begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk (voor alle leeftijden). Locatie: P.A. van Meverstraat 9, Zaandam.
 • Traditionele Kerstavond viering in de Doosgezinde Vermaning van Koog aan de Zaan. In de kerstavondviering zijn de carols vervangen door de vertrouwde Nederlandse kerstliederen, zodat iedereen ze kan meezingen. De viering begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Na afloop kan er nog wat met elkaar gedronken worden. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Het laatste weekend van de Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Fakkeloptocht tegen discriminatie in Wormerveer en Krommenie. De fakkeloptocht begint om 19.30 uur met als begin- en eindpunt de Groote Weiver. Fakkels zijn ter plekke aanwezig. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Kerstmusical Scrooge in Dorpshuis Oostnollendam. Er worden op kerstavond 2 voorstelling gegeven. De eerste is van 18.30 – 19.30 uur en de tweede van 21.00 – 22.00 uur. De toegang is gratis. Plekken kunnen gereserveerd worden via novavitaoostknollendam@gmai.com. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Het muzikaal theatrale duo Esther Apituley en Hans Dagelet geven de voorstelling ‘Klokgelui’ in de Vermaning Krommenie. De voorstelling begint om 19.00 uur. De entree is vrij (er wordt wel een vrijwillige bijdrage aan het eind van de avond verwacht). Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.  
 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is op 24, 25 en 26 december van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Schilderij ‘Het Stinkdier’ gemaakt door Gerard Tates

Zondag 25 december

 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Buurthuis de Kolk is van 15.00 – 18.00 uur open voor iedereen die het gezellig vindt om deze kerstdag samen met anderen te genieten van o.a. muziek (Daphne Groot), poëzie (Lisa van Tongeren) en het kerstverhaal. Er zijn hapjes en soep. De entree bedraagt € 5,00 bij aanmelding vooraf via aanmelden@buurthuisdekolk.nl. Aan de deur kost entree € 6,00. Locatie: Klampersstraat 1, VP Zaandam.
 • Quirine Melssen brengt haar concert “REVEAL“ ten gehore in de Vermaning Krommenie. Het concert wordt van 16.00 – 17.30 uur gegeven. Kaarten kosten € 25,00 (incl. hapje en drankje). Je kunt ook blijven voor het kerstdiner. Een kaart incl. diner (van 18.00 – 20.00 uur) kosten € 37,50. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • De Kerk in Westerwatering organiseert een kerstviering in basisschool Het Baken. De muziek en zang worden deze ochtend verzorgt door Manoah en Talitha Timmer. Er is een kerstboodschap uit de Bijbel en de ochtend wordt afgesloten met een kerstbrunch. Aanmelden voor de brunch kan via via kerkinwesterwatering@gmail.com. De viering begint om 10.00 uur en is gratis toegankelijk (voor alle leeftijden). Locatie: P.A. van Meverstraat 9, Zaandam.
 • De Kerstdienst in de Kogerkerk wordt opgeluisterd met trompetmuziek door Ernst van Rheenen. Voorganger pastor Van Steen. De dienst begint om 10:00 uur en toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Kogerkerk – Koog aan de Zaan

Verderop deze week:

Maandag 26 december

 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Woensdag 28 december

 • Het programma ‘Van boom tot plank’ voor kinderen (vanaf 5-6 jaar) bij molen Het Jonge Schaap. Na een korte film over de bouw van de molen volgt een bezoek aan de zaagvloer waar molenaars er alles over vertellen. Kinderen mogen de werking van de houtzaagmolen met hun voeten meedoen en er is een speurroute. De middag is van 14.00 – 15.15 uur en kost € 7,50 per kind (incl. 1 begeleider, extra begeleiders betalen € 5,00). Aanmelden kan via info@zaanschemolen.nl. Locatie: Kalverringdijk 31a, Zaanse Schans.
Molen Het Jonge Schaap

Donderdag 29 december

 • Het programma ‘Van boom tot plank’ voor kinderen (vanaf 5-6 jaar) bij molen Het Jonge Schaap. Na een korte film over de bouw van de molen volgt een bezoek aan de zaagvloer waar molenaars er alles over vertellen. Kinderen mogen de werking van de houtzaagmolen met hun voeten meedoen en er is een speurroute. De middag is van 14.00 – 15.15 uur en kost € 7,50 per kind (incl. 1 begeleider, extra begeleiders betalen € 5,00). Aanmelden kan via info@zaanschemolen.nl. Locatie: Kalverringdijk 31a, Zaanse Schans.

Vrijdag 30 december

 • Chill avond met Stanley van 19.00 – 21.00 uur bij jongerenwerk SCWO. De avond is voor jongeren vanaf 14 jaar. Locatie: Fuutstraat 9, Wormer.

Zaterdag 31 december

 • Groot Oudjaarsfeest in de Bullekerk, compleet met drankjes, hapjes, oliebollen, glitters, discobal en coverband The Telephones. De toegangsprijs is € 37,50 (incl. een glas bubbels rond de jaarwisseling). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

2023

Zondag 1 januari

 • Zaanstad wenst elkaar… met Hastalavista in de Bullekerk. Vanaf 17.00 uur is iedereen welkom om elkaar op het voorplein van de Bullekerk een goed Nieuw Jaar te wensen. Vanaf 17.00 uur treedt de Zaanse coverband Hastalavista op. En om 17.30 uur zal burgemeester Jan Hamming een nieuwjaarstoespraak houden. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 6 januari

 • Drukwerk geeft een nieuwjaarsconcert in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Mercy John in concert bij Podium de Flux. Het deuren gaan om 20.00 uur open en kaarten kosten € 17,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 7 januari

 • Nieuwe Huys Concerten in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Penta Quintet speelt ‘Het Begin 2.0’ met muziek van Michael Haydn, Mozart en Schubert. Het nieuwjaarsconcert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Helena Druwé, Rebecca Huber, Bernadete Verhagen, Esther van der Eijk en Tine Van Parys
 • Nieuwjaarsconcert met koperensemble Friday Brass in de Kogerkerk o.l.v. meespelend lid Klaas Peereboom. Het concert begint om 16.00 uur. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Diederick Ensink geeft de muzikale One-Man-Show ‘Diederick’s Debuut’ bij Stichting Podium Oostknollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Zondag 8 januari

 • Jazz Inverdan Nieuwjaarsconcert met een optreden van Trompettist Eric Vloeimans / Fugimundi. Het optreden begint om 16.00 uur. Kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Frank van Pardo Dag in de Bullekerk. Vrienden, familie en medemuzikanten organiseren van 14.00 – 22.00 uur een eerbetoon aan de ongeneeslijk zieke blueszanger Frank van Pardo. Kaarten kosten € 5,00 (voor het goede doel). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Maandag 9 januari

 • Herman Pleij vertelt…. in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zaterdag 14 januari

 • Kees van Amstel geeft de voorstelling ‘Vluchtweg altijd vrijhouden’ bij Stichting Podium Oostknollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Roberto Jacketti & The scooters treedt op in de Bullekerk (i.s.m. podium de Flux). Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 25,00 (excl. € 1,50 servicekosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Erik Esteie geeft een fototentoonstelling bij Zaans Groen. De tentoonstelling is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Première van Robin Hood de musical in het Zaantheater voor iedereen vanaf 8 jaar. De musical wordt gespeeld door het Nationaal Jeugd Musical Theater. De voorstelling begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop vanaf € 14,85. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Zondag 15 januari

 • Erik Esteie geeft een fototentoonstelling bij Zaans Groen. De tentoonstelling is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De entree is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ruud Luttikhuizen en het Zaanse muziektrio Saen Amare treden op in de Maria Magdalenakerk. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Popup Choir Singalong – Beatles ‘Let it Be’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Foto-expositie van Antonet en Emilie Warger in Zuidervermaning Westzaan. De expositie is van 12.00 – 16.00 uur vrij te bezoeken. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Sijbrand Loot (gitaar), Adi Ganesh (gitaar), Sterre van Boxtel (zang) en Friso van Kuijk (dwarsfluit) treden op in de Zuidervermaning Westzaan. Ze zijn allemaal tussen de 15 – 17 jaar en studeren aan de Sweelinck Academie. De optredens beginnen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De toegang is gratis, maar een bijdrage is welkom. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Sijbrand Loot

Vrijdag 20 januari

 • Het nieuwe jaar in de Zuidervermaning wordt geopend door met het concert Aria’s voorLa Stradina’ door het Abchordis Ensemble en Marie Lys. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 25,00. en kunnen gereserveerd worden via www.oudemuziek.nl. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Abchordis Ensemble en Marie Lys

Zaterdag 21 januari

 • Stevie Wonder Tribute met Iva Wonder in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

29 & 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Vanaf 1 december t/m eind januari 2023: lichtroute met tien meer dan levensgrote lichtobjecten door het centrum van Zaandam.

Foto Fred Wolf

Van 8 december t/m 15 januari 2023 krijgt de lichtroute door de binnenstad van Zaandam er een attractie bij. Naast de lichtobjecten zijn ook sommige etalages van kunst voorzien. Tijdens de Kerstvakantie (24 december t/m 8 januari) is er een puzzeltocht langs alle 20 locaties. Gedurende deze tocht krijgen bezoekers een 10-tal vragen die onderweg moeten worden beantwoord. Beginpunt is De Koffiezaak in de Hermitage vlakbij Station NS. Op zondagmiddag 22 januari tijdens de slotceremonie in de PLAY room volgt de prijzenloterij uit alle goed beantwoordde vragenformulieren. Prijzen zijn te winnen van lokale winkeliers. Het volledige programma vind je op http://www.stadshartzaandam.nl/lichtroute.

Van 8 oktober tot en met 24 december is de 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Tot en met 31 december is de expositie van Hans Veldhuis in Chocolaterie De Cacaoboom te bezoeken. De expositie is vrij toegankelijk van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Van 12 november tot en met 8 januari 2023 is de expositie Human – Nature te bezoeken. In de expositie toont Artzaanstad tekeningen van Sandra Kruisbrink en schilderijen van Sam Drukker. Artzaanstad is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Expositie Human – Nature

Van 10 december t/m de tweede week van januari 2023 is de expositie van Henk van der Pluijm te bezichtigen in Het Pand. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam