Wekelijks in De Orkaan: de agenda en tips voor uitgaan, kunst, cultuur, tentoonstellingen, optredens, evenementen, films, activiteiten.

Expositie Zaanse Schilderskring in het Weefhuis, Molenmuseum (Frans Mars), schilderijen bij Fluxus, Verkadealbums en plaatjes in het Zaans Museum. Film in de fabriek. Events voor kids.

De Fabriek: Tonio, Sepp de wolvenvriend, Light between the Oceans, La Danseuse, Eight Day a Week (The Beatles), Hell or High Water, L’economie du couple, een echte Vermeer.

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties via Twitter, Facebook of mail De Orkaan.

DEZE WEEK

Zondag 1 januari

Maandag 2 januari

 • Kerstvakantie in het Zaans Museum – Maak je eigen Verkade plaatje! 12.00 – 15.00 (t/m vrijdag 6 januari) – foto Dirk Jongejans.

Chocolade lollies maken in het Zaans Museum.

Dinsdag 3 januari

 • Bingo bij Boko, Kraakstraat 42, Zaandam, 14.00

Donderdag 5 januari

 • HEMLAB Hembrugterrein. Mechanisch-specialist Ellen Laming met de workshop ‘Ontwerp je eigen flipperkast’ . Tijdens de workshop leren meisjes en jongens ook hoe zwaartekracht en het hefboomeffect werken. De zelfgemaakte flipperkasten mogen na afloop mee naar huis. Kosten € 7,50 per kind.
 • Zaandam Roze Café in Café Glenn de Koning, Damkade 2, Zaandam.We toasten op het nieuwe jaar.

vrijdag 6 januari

vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 januari

 • HEMLAB Hembrugterrein. Proefjesparcour ‘Van Aardappel tot Klok’. Wonderlijke eigenschappen van de ogenschijnlijke saaie aardappel worden onderzocht. Er wordt onder meer zetmeel gewonnen uit aardappels, echte lijm gemaakt en een klokreactie in gang gezet. Kosten € 7,50 per kind, € 5,- per volwassene.

hemlab

De Flux: metalpackage. Defeated Sanity, Putrid Pile, Skinned, Primordius en Cranial Engorgement.

LANGLOPENDE PROJECTEN

T/m 1 januari 2017: Molenmuseum: Midden in het molenpanorama. 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. Wat zag Mars toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek?

fotos-molenmuseum-RG-009-001-682x388

T/m 11 januari. ‘Schilderen met acrylverf’ en teksten en foto’s vanuit het FluXus Schrijfcafé. Deze FluXus locatie is maandag tot en met vrijdag open tijdens kantooruren, Klaas Katerstraat 7b.

Fort aan Den Ham woensdag tussen 11:00 en 16:00 uur geopend.

7 januari t/m 27 februari. Expositie Zaanse vrijmetselaars en hun idealen, Molenmuseum, Museumlaan 18, Koog aan de Zaan (dinsdag t/m vrijdag 11 – 17 uur en het weekend 13 – 17 uur). Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna te Zaandam. Tentoonstelling over de rijke historie van de loge en haar relatie tot de Zaanse molens. Bovendien, vanwege de 80e geboortedag van Dick Kerssens op 2 januari 2017, een tentoonstelling over het leven en werk van de auteur van Zaanse boeken, streekhistoricus, beeldend kunstenaar en vrijmetselaar.

T/m eind april (vanaf 16 december). Verkadealbums en plaatjes in het Zaans Museum.

jan-voerman-jr-oranjeborst-en-grondtroepiaal-dierenleven-in-artis-1939-verkleind

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 7 januari

 • Viktoria Pankratova, sopraan – Maja Fridman, cello – Wim Tip, orgel, Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan, 16.00 uur
 • Nieuwjaarsconcert Excelsior, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan
 • Defeated Sanity, Putrid Pile, Skinned, Primordius en Cranial Engorge, Podium De Flux, Zuiderkerkstraat 2, Zaandam, 20.00
 • Expositie Schilderijen en lino’s van Robin Nortée, Het Weefhuis, Lagedijk 39, Zaandijk, 12.00 – 17.00.
 • Presentatie dichtbundel ‘Memoires van Huisman’, Het Weefhuis, Lagedijk 39, Zaandijk. De tweede dichtbundel van de Zaanse dichter Rick van der Made, getiteld ‘Memoires van Huisman’, omlijst door poëzievoordracht en muziek, met diverse dichters waaronder Petra M. Heerenwaaijer, Anna Djerek, Mattie Goedegebuur en Ruud van Neerven. Muziek wordt verzorgd door Iljitsj Clement. In de bundel zijn de gedichten vergezeld van afbeeldingen van schilderijen en lino’s van de Rotterdams-Mexicaanse kunstenaar Robin Nórtee. Hij heeft zich door de gedichten laten inspireren. Het werk van Nortée is het hele weekend van 7 en 8 januari in Het Weefhuis te Zaandijk te bezichtigen. 20.00

 • The Dutch Eagles – The best of…, Zaantheater, 20.15
 • Opening Expositie Zaanse vrijmetselaars en hun idealen, Molenmuseum, Museumlaan 18, Koog aan de Zaan (dinsdag t/m vrijdag 11 – 17 uur en het weekend 13 – 17 uur). Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna te Zaandam. Tentoonstelling over de rijke historie van de loge en haar relatie tot de Zaanse molens. Bovendien, vanwege de 80e geboortedag van Dick Kerssens op 2 januari 2017, een tentoonstelling over het leven en werk van de auteur van Zaanse boeken, streekhistoricus, beeldend kunstenaar en vrijmetselaar.

Zondag 8 januari

Maandag 9 januari

Woensdag 11 januari

 • HEMLAB Hembrugterrein: start vijfweekse cursus ‘Het Geheim van het Brein’. Neuro-nieuwsgierige kinderen, zij die willen weten wat er in de hersenen gebeurt als je bijvoorbeeld een ijsje kiest of een lied leert, gaan samen met Antonio Luchicchi, onderzoeker in de neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, spelenderwijs en serieus kennismaken met de hersenmechanismen die ons ‘mens’ maken. Thema’s die aan de orde komen, zijn: het brein, aandacht, geheugen, probleemoplossing en perceptie. Kosten € 10,- voor 5 weken. Op dit moment lopen er ook twee andere wetenschapscursussen. In deze cursussen van 10 weken leren kinderen de basisconcepten van de wetenschap. Ze leren zelf experimenten op te zetten en uit te voeren. In februari starten de volgende series. Kosten € 75,- voor 10 weken.

cursus-kleur

Donderdag 12 januari

Vrijdag 13 januari

Zaterdag 14 januari

 • Expositie Kunstenaars verbeelden Water, Het Weefhuis, Zaandijk. Nicole van der Heijden, Jansje Dane, Jef Nassenstein en Angèle van den Thillart exposeren met het thema ‘water’, 13.00 – 17.00.
 • Maartje & Kine – De Goldberg machine, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Masterclass zang voor kinderen door Meeuwis Rebel, Theaterschool Thomuz, Bergummermeer 56, Zaandam, 10.00 – 12.00.
 • Het Zaans Showorkest – Sparkling Diamonds, Zaantheater, met zanger Jared Grant, zangeres Patricia van Haastrecht, Maarten Peters en Dancebase uit Krommenie, 20.15.ock & Roll met Sonny en Ines, Koppie Bar, Dorpsstraat 350, Assendelft, 20.00.
 • Ronald Snijders – Welke Show, Zaantheater Forbozaal, 20.30
 • Voor de derde maal in Zaansgroen het jaaroverzicht van fotograaf Erik Esteie. Voor deze tentoonstelling heeft Erik een selectie gemaakt van foto’s gemaakt in 2016. Weet u nog wat er in januari 2016 gebeurde in Zaandam? (ook zondag 15 januari) 13.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Zeemansstraat 54 in Zaandam.

Zondag 15 januari

Dinsdag 17 januari

Woensdag 18 januari

Donderdag 19 januari

 • Reniet Vrieze en The Pilgrims met de premiére van de eenmalige theatertour PunkSoulRock’nRoll in het Zaantheater.

the-pilgrims

Vrijdag 20 januari

 • Daniël Arends – Afterparty, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan
 • Het tweede, nationale BankGiro Loterij Theaterweekend van 20 t/m 22 januari 2017. Vorig jaar was het een groot succes: vele theaters openen de deuren en bieden voorstellingen aan voor € 5 of € 10 per kaart. Er zijn veel randactiviteiten, er is een Open Huis op zaterdag en in het Zaantheater kun je blijven slapen op het podium van de grote zaal. Het weekend wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Nationaal Theaterfonds en de BankGiro Loterij.

bgltw_sfeerimpressie_liggend_web-copy

Zaterdag 21 januari

Zondag 22 januari

 • Verkoopexpositie ‘Oude Liefdes in de Verkoop’, Het Weefhuis, Lagedijk 39, Zaandijk, 10.00 – 17.00. Verkooptentoonstelling waarbij kunstbezitters kunstvoorwerpen kunnen aanbieden voor verkoop.
 • Nieuwe Huys Concert ‘Een begin van volledigheid VI’, Vermaning, Westzijde 80, Zaandam. Zesde concert in de serie met alle Sjostakovitsj kwartetten: Dudok Kwartet met Schubert’s kwartet in G en Sjostakovitsj no. 10. 16.00
 • Zaantheater: nationale BankGiro Loterij Theaterweekend
 • Vaarexcursie Jagende slechtvalken en grazende smienten, De Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer, 13.30.

Maandag 23 januari

 • Lezing Landschappen van de Bergense School door Geert van Boxtel, De Bieb, Heiligeweg 170, Krommenie, 20.00

Donderdag 26 januari

 • Masterclass van trompettist Frank van der Poel bij Excelsior Oostzaan.

trompetist-frank-vd-poel-oostzaan

Vrijdag 27 januari

Zaterdag 28 januari

 • Concert bij Kaarslicht met Pieter Wispelwey, cello & Paolo en Giacometti, piano, Jisper Kerk.
 • Bart Chabot bij Culturele Raad Zaanstad.

bart-chabot

Zondag 29 januari

 • Eenakterfestival Zaans Centrum voor Amateurtoneel, 12.00 – 18.00 uur, Zaantheater Forbozaal
 • Songbird Sunday, Podium De Flux, Zuiderkerkstraat 2, Zaandam. ‘Singer-Songwriter’ is een term voor zangers en zangeressen die hun eigen muziek schrijven. Om dit talent een podium in de Zaanstreek te bieden organiseren zangschool La Cantante en de Flux Popschool ‘Songbird Sunday’. 14.30.
 • Helokon Kwartet, Kerk van Krommeniedijk, Krommeniedijk 182 met Marlene Dijkstra, viool; Marieke Kosters, viool; Lotus de Vries, altviool; Renate Apperloo, cello, 15.00

Dinsdag 31 januari

 • Lezing Nederlandse Arte Povera door Geert van Boxtel, De Bieb Zaandam, 20.00

Zaterdag 4 februari

 • Kamermuziekconcert Sterre Kooi, sopraan en Jaap Kooi, piano, stichting de Muziekkamer, Verkadezaal, Westzijde 148, Zaandam
 • Nieuwe Maten o.l.v. Herman Draaisma, Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan
 • Red Snapper in Podium De Flux, 21:30

Zondag 5 februari

Maandag 6 februari

 • Lezing El Greco door Geert van Boxtel, De Bieb, Heiligeweg 170, Krommenie, 20.00

Donderdag 9 februari

 • Lezing Mondriaan: Amsterdam, Parijs, New York door Everdien Hoek, De Bieb Zaandam, 20.00

Zaterdag 11 februari

Zondag 12 februari

 • Barbershop Showkoor Whale City Sound, Maria Magdalenaker, Dorpsstraat 351, Wormer, 14.30

13 en 24 februari

 • ‘Volle Bloei’ van Karin Bloemen gaat in première in het Zaantheater. Om ook talent in de knop tot volle bloei te laten komen, geeft Karin in elke stad een lokaal jong talent de mogelijkheid een nummer met haar te zingen. Maandag 13 (try-out) en dinsdag 14 februari (première).

karin-bloemen-volle-bloei-nick-van-ormondt-2-copy

Donderdag 16 februari

Zaterdag 18 februari

 • Hans Dorrestijn – Het einde is zoek, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zondag 19 februari

 • Nieuwe Huys Concert ‘Contrasten’, Vermaning, Westzijde 80, Zaandam. Etereo Trio speelt Mozart, Strawinsky, Bartòk en Sjostakovitsjmet Madeleine Stevens klarinet, Dimitri Astashka viool, Kasper Schonewille piano, 16.00

Zaterdag 25 februari

 • Concert bij Kaarslicht met het Ruysdael Kwartet, De Jisper Kerk

Zondag 26 februari

Vrijdag 3 maart

 • Helmert Woudenberg – Het vierde gezicht, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zaterdag 4 maart

 • Excelsior – Voorjaarsconcert, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan
 • Gerrieke van Dam, blokfluit en Ilil Danin, piano, Kogerkerk, Koog aan de Zaan, 16:00 uur
 • Excelsior – Voorjaarsconcert, Theater De KunstGreep, Oostzaan

Zondag 5 maart

 • Roots aan de Zaan concert The Lasses, De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam, 15.30

Woensdag 8 maart

 • Boekpresentatie ‘101 vrouwen in de Koog-Zaandijkse geschiedenis’, Weefhuis Zaandijk

Zaterdag 11 maart

 • Kamermuziekconcert Fiona Robertson, viool en Jaap Kooi, piano, stichting de Muziekkamer, Verkadezaal, Westzijde 148, Zaandam

Zondag 12 maart

 • Concert Bamestra Nova, Maria Magdalenaker, Dorpsstraat 351, Wormer, 14.30
 • Joris Linssen & Caramba – Serenade, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Vrijdag 17 maart

Zaterdag 18 maart

 • Herleving Jisp: Uitvoering blijspel Op de Hoogte in De Lepelaar.
 • Ronald Snijders – Welke show, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zondag 19 maart

 • Nieuwe Huys Concert ‘Een vrije, scheppende geest’, Vermaning, Westzijde 80, Zaandam. Ewout van Dingstee cello en Daniël Kramer piano spelen cellosonates van Beethoven en Prokofiev. 16.00
 • Lezing Glaasje Erfgoed over de Zaanse Schans, Kooger Vermaning, Lagedijk 34, Zaandijk, 15.00 – 17.00

Zaterdag 25 maart

 • Concert bij Kaarslicht met Lavinia Meijer, harp. De Jisper Kerk
 • Roots aan de Zaan: Martin Simpson, De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8,  Zaandam.
 • Marjolijn van Heemstra – Dat helpt (niet)!, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Donderdag 30 maart

 • Reinoud Van Mechelen, tenor – Erbarme dich (met Anna Besson, traverso, Benjamin Alard, orgel en klavecimbel en Ronan Kernoa, cello), Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan

Zaterdag 1 april

 • Bas Westerhof, orgel en Jerney Molenaar, zang, Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan, 16:00 uur
 • Muziekvereniging Bel Canto – The Addams Family, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zondag 2 april

 • Muziekvereniging Bel Canto – The Addams Family, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Dinsdag 4 april

 • Nieuwe Huys Concert Johannes Passion, Bullekerk, Westzijde, Zaandam. Orkest van de 18de Eeuw

Vrijdag 7 april

 • Roots aan de Zaan concert The Henri Girls, De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam
 • Gospelkoor Revival met ‘The Passion’, Maria Magdalenaker, Dorpsstraat 351, Wormer

Zaterdag 8 april

 • Gospelkoor Revival met ‘The Passion’, Maria Magdalenaker, Dorpsstraat 351, Wormer
 • Muziekvereniging Bel Canto – The Addams Family, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zondag 9 april

 • Muziekvereniging Bel Canto – The Addams Family, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Vrijdag 21 april

 • New York Round Midnight – Swingin’ Harlem, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zondag 23 april

 • Zaantheater: Zaanse literaire salon: “Mens durf te lezen!” over Louis Couperus.
 • Pardis – Iraanse liederen, gezonden in het Farsi (Perzisch) met begeleiding op de pianoforte, 16.00

6 mei

 • Kamermuziekconcert Chimaera Trio, Annemiek de Bruin, klarinet; Irene Kok, cello; Laurens de Man, piano; m.m.v. Ruña ’t Hart, viool. Stichting de Muziekkamer, Verkadezaal, Westzijde 148, Zaandam

Zaterdag 13 mei

 • Roots aan de Zaan concert Julie Murphy & Gerir Rhys Matthews, Fluxus Verkadezaal, Westzijde 148, Zaandam
 • Collegium Vocale Zaandam, Westzijderkerk
 • Percossa – Testcase, Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Zondag 14 mei

 • Nieuwe Huys Concert ‘Luxe, calme et voluptee’, Vermaning, Westzijde 80, Zaandam. Charlotte Riedijk sopraan en Ellen Corver piano zingen liederen van Duparc, Fauré, Debussy, Ravel, Poulenc, Milhaud, 16.00
 • Stichting Recital – Robbert Muuse, bariton / Mischa van Leers, piano, Kooger Vermaning, Lagedijk 34, Koog aan de Zaan, 15.00

Zaterdag 20

 • Vocal Invention met ‘Live’ in Het Zaantheater
 • Muziekvereniging Bel Canto, De Polykroon van Idem-Dito 6+,  Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan, 14.00 en 20.00.

Zondag 21 mei

Zaterdag 10 juni

 • ZZV Jeugd- en Junioren roeiwedstrijden van 07.00 uur tot 18.00 uur op de Voorzaan in Zaandam
 • Collegium Vocale Zaandam, Westzijderkerk, 17.00

Zondag 11 juni

 • Roots aan de Zaan concert Sara Milonovich Daisycutter, 15.30, De Kleine Waarheid, Klauwershoek 4-8, Zaandam

Zondag 18 juni

 • Nieuwe Huys Concert ‘een begin van volledigheid VII’, Vermaning, Westzijde 80, Zaandam. Van Dingstee Kwartet met Sjostakovitsj 9 en Brahms, 16.00

16-17-18 juni

 • ARTzaanstad

24 en 25 juni

 • Babbels Live: Najib Amhali, Waylon en Jan Smit
 • Zaantheater: Code Monet.

castfoto-code-monet-in-lijst

Zaterdag 8 juli

 • Collegium Vocale Zaandam, Westzijderkerk, 17.00

Zondag 10 september

Roots aan de Zaan, Kleine Waarheid

vrijdag 22 september

 • Roots aan de Zaan Daphne’s Flight, Verkadezaal Fluxus Muziekschool. Gelegenheids-“supergroep” met Christine Colllster, Melanie Harrold, Helen Watson, Chris While & Julie Matthews