Het is nog even aftellen, maar dan barst het feest los. Na de landelijke media-aandacht is burgemeester Hamming overstag gegaan en kan er ook op het Marktplein in Wormerveer (rondom het beeld van keteltje) een veilige vrijmarkt plaatsvinden.

Overal zijn de voorbereidingen al in volle gang en op de redactie van De Orkaan smullen we alvast van de Koningsdag Oranje Soezen.

Waar kan je allemaal naartoe?

Koningsnacht Tapperij De Verwachting

Gezellig een feestje bouwen met DJ Sparkle in Tapperij De Verwachting deze Koningsnacht. Vanavond – 26 april – vanaf 21.00 uur Nederlandstalige feestnummers, Schlagers, Pop, Rock, House, Disco en veel meer. Locatie: Dorpsstraat 584, Assendelft.

Koningsdag Kerkbuurt Assendelft

Een Koninklijk ontbijt, een skippybalrace, een zeskamp (16+), de vrijmarkt, optredens van o.a. Yves Berendse op het podium op het Koppieplein, uiteraard de vrijmarkt en zelfs een rodeostier. In de Kerkbuurt van Assendelft is tijdens Koningsdag voor iedereen weer van alles te beleven. Naast de lawaaipapegaai fietstocht zijn er verschillende nieuwe activiteiten voor jongere kinderen, zoals lasergamen en een gladiatorenwedstrijd. Later op de dag is er een 16+ zeskamp en wie het wat rustiger aan wil doen kan ik buurtcentrum A3 het programma van het Koningshuis in Rotterdam op groot scherm volgen.

Koningsfeest Saendelft

De Vrienden van Saendelft houden in het Westpark, naast het winkelcentrum de Saen, het Koningsfeest Saendelft. Het feest begint om 14.00 uur met een kinderdisco. Daarna zullen een DJ en een vijftal artiesten tot 19.00 uur optreden op het podium. Het is een feest met horeca en entertainment voor jong en oud, een feest waar iedereen uit Saendelft maar ook de omringende wijken welkom is. Daarnaast is er in Saendelft weer een grote vrijmarkt van 09.00 – 15.00 uur.

Koningsdag bij buurtcentrum De Bovenkruier

Bij buurtcentrum De Bovenkruier wordt het feest van de Koning gevierd met een ‘Music Festival’. Vanaf 13.00 uur barst het feest los met optredens van o.a. The Surphonics, Brutus Broekhoest Band en Chocolatescream. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam (Het Kalf).

Koningsavond Heiligeweg Krommenie

Op woensdagavond vanaf 17.00 uur treedt coverband Noordersluis op de Heiligeweg in Krommenie op. Met muziek van o.a. de Beatles en Golden Earing. Locatie: Heiligeweg 11, Krommenie (voor de muziekwinkel Dirk Heijne).

Koningsdag Dorpsvereniging Nova Vita Oost-Knollendam

Nova Vita organiseert op Koningsdag weer een gezellige spelletjesmiddag in het Dorp voor groot en klein. Tussen 14.00 – 14.30 uur kan iedereen zich inschrijven in het Dorpshuis. Deelnemers ontvangen een scorekaart, maar kunnen in groepjes met familie, kinderen, vrienden en buren langs alle aangegeven spellen gaan. Deelname aan de spelletjesmiddag kost € 5,00 (kinderen tot 12 jaar gratis). Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.

Koningsdag Oostzaan

Op Koningsdag is er een voortuinverkoop in de Kerkbuurt in Oostzaan. Volgens het spandoek doen huisnummers 34, 41, 43, 44, 45 en 51 in ieder geval mee.

Koningsdag in Westerwatering

Verschillende organisaties uit Westerwatering organiseren van 10.00 – 13.00 uur Koningsdag aan het Elsbroekplantsoen in Westerwatering. Er zijn verschillende activiteiten voor de kinderen. Kinderen mogen met met hun kleedje komen en hun spulletjes verkopen. Buurtgezinnen is aanwezig met een informatiestand en verkoopt suikerspinnen voor € 0,50. Kinderen kunnen gratis knutselen met Kidzark Westerwatering. Er is een basketbalspel wat kinderen gratis kunnen spelen en bij de stand van Kerk in Westerwatering kunnen de kinderen gratis limonade halen.

Koningsdag Westzaan

De Westzaanse Gemeenschap organiseert in samenwerking met vrijwilligers en sponsoren een Koningsdag met allerlei activiteiten. Rondom ‘t Reghthuys zijn er deze dag van 10.00 – 16.00 uur een vrijmarkt, een braderie, verschillende attracties, een open podium en natuurlijk is er muziek. Daarnaast vindt er een bijzonder evenement plaats. Mensen die een lei (dakpan) sponsoren voor het nieuwe dag van ’t Reghthuys mogen daarop met stift een boodschap schrijven. Als het dak ooit gerenoveerd wordt vinden toekomstige bewoners van Westzaan de boodschappen. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Koningsdag Jumpparty Wormer

Zwembad Het Zwet opent op Koningsdag weer haar deuren. Het zwembad bestaat 50 jaar en organiseert daarom dit seizoen verschillende activiteiten. De aftrap is op Koningsdag met een vrijmarkt van 09.00 – 14.00 uur. In samenwerking met het Oranje comité en de Brede school organiseert Het Zwet voor alle kinderen (groep 1 t/m groep 8) een gratis Jumpparty. Tijdens de traditionele vrijmarkt kunnen de kinderen van 11.00 – 14.00 uur springen en spelen op de opblaasbare attracties die op het gras staan. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Kinderkoningsdag Wormerveer

De 5e editie van Kinderkoningsdag in Wormerveer vindt plaats op de gehele Groene Valk en Groene Boer. Wat ooit is begonnen als buurtfeest is uitgegroeid tot een groot (kinder)feest in de Zaanstreek met van alles te beleven voor de kinderen. Voor kinderen tot 12 jaar zijn de attracties, limonade en versnaperingen (alles dus!) gratis.

Royal Jazz Festival Zaandam

De Bullekerk organiseert in samenwerking met FluXus het Royal Jazz Festival. Om 12.00 uur wordt het festival op het buitenpodium geopend door de FBI Jazzband. Daarna is er een doorlopend programma op drie podia met verschillende bands. Om 17.00 uur wordt het festival afgesloten met de Saskia Laroo band en de Surinaamse fluitist en Boy Edgar prijswinnaar Ronald Snijder het op het podium van de Bullekerk. Het festival is gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie en het hele programma op de website van de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75 (Bullekerk) / Westzijde 148 (FluXus Pasveerzaal), Zaandam.

Koningsdag Dam Zaandam

Verschillende horeca ondernemers op de Dam hebben hun krachten gebundeld en pakken groots uit met Koningsdag. Het Czaar Peter beeld wordt omgetoverd tot een groot podium. Van 14.00 – 00.00 uur treden o.a. Tino Martin, Denny Braaf en Robert Leroy op. De entree is gratis.

Vrijmarkten

Traditioneel worden er overal vrijmarkten gehouden. Een plekje op een vrijmarkt mag op 26 april vanaf 18.00 uur worden vrijgehouden. De grote locaties (naast Saendelft) waar vrijmarkten worden gehouden zijn:

  • Krommenie: De avond voor Koningsdag is een begrip in Krommenie. Koopjes scoren op de grote vrijmarkt in het centrum met volop muziek, lekker eten en een gezellig drankje. De volgende dag gaat het feesten gewoon door. In de Nicolaaskerk in Krommenie vinden de kinderspelen plaats. Van 11.00 – 14.00 uur is de kerk open en kunnen kinderen gratis meedoen aan de spelletjes en/of een cupcake versieren. Locatie: centrum / Kerkplein 1, Krommenie.
  • Burgemeester In ’t Veldpark: Als vanouds wordt Koningsdag tijdens de kermis in het Burgemeester In ’t Veldpark uitgebreid gevierd met live muziek en de vrijmarkt. Live muziek bij Mobiel Café Robbies met o.a. Wesly Bronkhorst, 2-Force, Brian B en Ernest van Hartingsveldt. Locatie: Vredeweg 36a, Zaandam.

Staat jouw evenement er niet bij? Mail dan naar: agenda@deorkaan.nl