Zowel in Zaanstad als Oostzaan werden gister in de gemeenteraad vragen gesteld over een eventueel vuurwerkverbod.

In Oostzaan wilde GroenLinks een verbod rond het dierenasiel, wethouder Marco Olij vond handhaven lastig (het kost namelijk geld). En het gaat dan ook niet gebeuren.

In Zaanstad stelde GroenLinks actualiteitsvragen. Wethouder Jeroen Olthof had er niet zoveel zin in, en net als zijn Oostzaanse collega had hij een probleem met het handhaven, dat was niet eenvoudig zonder dat je iemand betrapte. En voor betrappen heb je handhavers (agenten) nodig.

Ondertussen wordt er wel flink geklaagd. In sommige buurten meer dan andere.

In Zaandam is ’t Kalf berucht, er was sprake van “extreme overlast”. Ook op het Eialnd is Zaandam trekken tradititiegetrouw groepen jongeren met rugzakken vol vuurwerk door de buurt.

In Krommenie hebben de bewoners van plan Willis officieel van wijkmanager Erik van Druenen gehoord dat hun wijk tot de ‘hotspots’ van vuurwerkoverlast behoort. Er zijn in het verleden veel meldingen van overlast uit deze buurt gekomen. De wijkmanager heeft de bewoners per brief streng op het laakbare van hun gedraggewezen: “De enorme knallen jagen schrik aan bij veel bewoners en huisdieren. Het komt het gevoel van veiligheid zeker niet ten goede”. In Krommenie zouden er wel sancties zijn: “Als iemand wordt gesnapt met vuurwerk volgt automatisch strafvervolging in de vorm van een haltstraf of boete.”

Kennelijk was hij er niet van op de hoogte dat wethouder Olthof niet wil handhaven.

We waren de overlast in Saendelft overigens vergeten…