Wasim komt uit Syrië en woont nu een jaar in Nederland op de opvangboot aan de Rijshoutweg. In die korte tijd heeft hij al indrukwekkend goed Nederlands leren spreken!
Zijn geheim? Wasim komt elke dag naar Taalcafé De Sluis, waar hij oefent met de enthousiaste taalvrijwilligers. Door die dagelijkse gesprekken groeit zijn zelfvertrouwen én gaat zijn woordenschat met sprongen vooruit.
Dankzij de samenwerking met het taalcafe en een buurtinitiatief op de Fronikbuurtboerderij, heeft Wasim nu ook een taalmaatje: Wilma. Het buurtinitiatief ‘warm welkom bewoners Gerrit Bolkade’ is gestart door Edwin Herzberg. Wilma en Wasim spreken elke week samen af op de gezellige Fronikboerderij. Zo kan hij zich nog meer verdiepen in de Nederlandse taal.
We zijn enorm trots op Wasim en op alle vrijwilligers die samen zorgen voor zulke mooie stappen.
Vrijwilligers gevraagd
Lijkt het jou ook leuk om iemand te helpen met Nederlands?
Je hoeft alleen maar gezellig Nederlands te kletsen â gewoon over het weer, het nieuws of het dagelijkse leven! Een uurtje per week (of om de week) is al genoeg om Ă©cht verschil te maken voor de nieuwkomers.
Meld je aan als taalvrijwilliger of taalmaatje bij Taalcafé De Sluis via info@taalcafedesluis.nl en ontdek hoe leuk en waardevol het is!
Maak kennis met de maker van de video
De video over Wasim is gemaakt door Zradasht. Voor De Orkaan trekt hij er regelmatig op uit om vast te leggen wat er in zijn omgeving gebeurt en wat hem opvalt.
Zradasht (28) komt uit Irak en woont nu zes maanden in Nederland. In zijn thuisland was hij fotograaf en journalist en werkte hij als directeur van persbureau Ăiya. Zijn droom is om, zodra zijn IND-procedure is afgerond, weer als fotojournalist aan de slag te gaan. Om zich hierop voor te bereiden, oefent hij elke dag Nederlands bij taalcafĂ© De Sluis.
Door: Zradasht (en een beetje Truus Vegter en Merel Kan).
Is het zo bijzonder dat deze man zijn best doet om Nederlands te leren? Het lijkt mij vrij normaal om de taal te leren van het land waar je wilt wonen
Sommige Nederlanders leren het nooit.
Wat bijzonder is, is dat hij binnen 1 jaar al B1 Nederlands spreekt! Gemiddeld staat daar 2 a 3 jaar voor bij een taalschool waar hij nog niet naar toe mag. Want hij wacht nog op een verblijfsvergunning. Hij gebruikt die wachttijd dus heel nuttig en goed. In veel gemeenten in NL zijn geen taalmaatjes of is er geen taalcafé en moet je het zelf maar uitzoeken of wachten op die verblijfsvergunning en een oproep van de gemeente waar je aan gekoppeld wordt. Dankzij onze vrijwilligers nemen deze nieuwkomers alvast een voorsprong op hun inburgering.