Wat is het effect van inflatie op de arbeidsmarkt?

Je hebt het ongetwijfeld wel gehoord, een sterke procentuele groei van de inflatie in Nederland. Alleen al in januari van dit jaar is de inflatie opgelopen tot 7,6% ten opzichte van de maand daarvoor. De inflatie heeft invloed op de koopkracht van de consument, maar heeft het ook effect op op de arbeidsmarkt? Dit artikel geeft antwoord op deze vraag.

Door Twenty Four Webvertising

Krappe arbeidsmarkt

Nu de inflatie de pan uit rijst, is er juist een positieve trend binnen de arbeidsmarkt. Werkgevers zitten op dit moment te springen om personeel. Het aantal vacatures Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en omstreken blijft maar groeien en de werkloosheid is sinds 2003 het laagst met 3,4%. Wel is te zien dat er geen salarisverhoging plaatsvindt. Werkgevers hebben in de afgelopen jaren veel aan loonmatiging gedaan en het verhogen van lonen zal voor werkgevers daarom een flinke kostenstijging vormen. Dit is weer ten nadele van de concurrentiepositie. Deskundige denken echter dat het een kwestie van tijd is voordat werkgevers in staat zijn om de lonen van hun werknemers te verhogen. Misschien is het momenteel geen geschikt moment. 

Op zoek naar werk

Zoals eerder is vermeld is dat de arbeidsmarkt zich in een positieve spiraal bevindt. Steeds meer vacatures in de regio komen online en mensen kunnen weer aan het werk. Dit is een goed teken voor werkend Nederland. Laat daarom de inflatie jezelf niet ontmoedigen om werk te zoeken. Werkgevers staan te springen en wellicht dat je al sneller aan de slag kunt dan je in eerste instantie gedacht had. Het leven wordt alleen maar duurder en na verwachting zal de inflatie verder toenemen. Hierdoor is het belangrijk om een stabiel inkomen te hebben waar je op terug kan vallen. Dit kan uiteraard besproken worden met een werkgever, wanneer het gesprek daadwerkelijk plaatsvindt. Wie weet heb je binnenkort al de droombaan van je leven te pakken!

Op het moment is er veel aan de hand in zowel binnen als buitenland. Een inflatie is niet niks. Men hoeft echter niet bang te zijn dat de arbeidsmarkt instort. Met de juiste motivatie kan het zo zijn dat jij straks ook een baan heb bemachtigd. Dus wacht niet langer en solliciteer!

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.