Wat mag en wat niet mag op de Gracht – Update

In de nieuwsbrief van Stadshart Zaandam wordt het ronkend aangekondigd: “Er zijn al 18 ondernemers die een nieuw stadshart reclamebord hebben besteld.”

Ze zijn alle drie “te bezichtigen”… het Zaans Museum heeft een Monet van € 1,2 miljoen, de Gedempte Gracht heeft reclameborden van € 400 – exclusief BTW. Beide kunstwerken zijn dus “te bezichtigen”.

En dat is niet alles! “Eind oktober ziet u dus meer van deze prachtige borden staan!

reclameborden

Geheel vrijwillig hebben Metselaar Optiek, De Koffiezaak en Buter zich niet over laten halen. Andere borden, displays, rekken, objecten en bakken zijn namelijk VERBODEN!

We schreven er eerder over. Alle openbare uitingen moeten in Soeters-groen worden uitgevoerd (“Afgestemd en goed bevonden door commissie supervisie overleg o.l.v. Soeters” twitterde het Stadhart in januari). “Groen is Goed” zei het orakel van Inverdan al eerder. Dit worden ze:

borden maten new

 

UPDATE 11-11-2015

De gemeente heeft een foutje bij de maatvoering gemaakt. Huiswerk wordt opnieuw gedaan.

maatvoering

En er mag dus een heleboel niet, oliebollenverkoop bijvoorbeeld.

oliebol31dec139576_zpsf9f1fe12

Ook niet bij Buter.

oliebol31dec139577_zpse2661095

En ook niet bij Goemans aan de Westzijde.

oliebol31dec139578_zpsaad005ce

Een krantenrek – hier archieffoto van Bruna op de Dam – valt waarschijnlijk ook ten prooi aan de design-politie (het bord links is natuurlijk helemaal verboden).

bruna

Hier nog een archieffoto, van wat toe nog de Witte Boekenhal heette en waar we rekken, bakken, displays en verderop ook een bord zien. Allemaal verleden tijd.

kiosk witte boekenhal 2002

De Churros-kar op de Gedempte Gracht is ook al weg. Hier een foto uit Dagblad Zaanstreek. In Noord-Korea mag er meer.

De foto’s van de borden komen van de gemeente en Stadshart Zaandam, de oliebollen-foto’s van Buter, Goemans en de oliebollenkraam van het Zaanse fotoblog van Erik Esteie, de onderste archieffoto’s zijn van het gemeentearchief Zaanstad.

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Eelco

  Ik ben blij met enige regelgeving (en handhaving) zodat het geen bende wordt. Hoewel ‘bende’ uiteraard zeer objectief is. Maar mag het nog wel leven?

  Zo zal ik geen traan laten om de churros car, wat een gedrocht en zoete walmen. Maar voor de ijscokarretje van Goemans vind ik het jammer dat dat niet mag. En ook de (tijdelijke) oliebollenkramen van Buter en Goemans storen mij totaal niet, sterker, ze geven sfeer en reuring aan het centrum.

  • Sandra

   Wat voor jou een gedrocht is is voor een ander fantastisch! En wat in jou ogen mooi is is voor een ander walgelijk!!! Het lukt idd noord Korea wel…

 • Gaby

  Alles moet hapklare eenheidsworst worden bah!

 • Huibert Latenstein

  Mijn mening m.b.t. Inverdan en Soeters is bekend. Maar ik verbaas mij echt dat die oliebollentent van Buter niet meer mag. Was verleden jaar omstreeks die tijd in Ijsselstein. Daar zat toen de winnaar van de landelijke oliebollen test van het AD de fa.Brokking. Nou grote tent op de hoofdstraat en gigantische rij met wachtenden. Maar het geeft wel een hoop sfeer in het centrum van zo’n dorp. Dat ijskarretje van Goemans heb ik nooit gezien, maar is dat nou zo erg met warm weer?? Die ondernemers moeten ook verdienen. Wat wil dit college nu eigenlijk?? Kennelijk ultieme eenheidsworst. Las laatst dat de Bruna ook geen reclame buiten meer mag hebben. Zo’n centrum draait toch om de ondernemers. Wanneer ik dan naar de Zuiddijk kijk, een paar weken geleden draaiden twee VVD raadsleden 180 graden m.b.t. hun opstelling over de blauwe parkeer zones. Ik wist niet wat ik las van deze VVD Zaanstad gemeenteraadsleden. Maar goed dit destructieve beleid van deze fractie werkt de verpaupering en leegstand heel goed in de hand,

 • Marlene Blonk

  Wat een betutteling. Ik kan me niet indenken dat een zaak als Goemans stopt met de oliebollenverkoop in een kraam voor de deur. Het gaat hier om de Westzijde en niet de Gracht. Hebben de winkeliers zelf niets meer in te brengen? Elke ondernemer heeft toch zijn eigen vormgeving en stijl. Die plaats je toch niet op een bord van de gemeente?
  Voor welke gebied gelden deze regels?

 • Henk

  Tja, verbiedt dan gelijk alles

 • Barend

  Dat fashion statement kon ik hij zich aanschaffen door wat hij verdiend heeft met dit megalomane afzichtelijke inverdan prestigeproject. Het verwordt nog meer een Disney achtige karikatuur van de Zaanse schans. Heel jammer allemaal. Hoop echt voor de ondernemers dat de zaken het goed blijven doen.

 • Odile DeFraye

  Fijn ondernemertje pesten. De

 • Het ijskarretje van Walter Goemans IS notabene een rijdend Zaans huisje. Daar kunnen Soeters en consorten nog een puntje aan zuigen (maar dus niet meer aan zo’n lekker ijsje op de gracht)…

 • Als aanvulling op de bestaande rekken en kramen vind ik de groene borden leuk. Vrijblijvend, zou ik zeggen. Als alles met de drie dezelfde borden moet, wordt het naar mijn mening steriel en de spontaniteit verdwijnt.

 • Marcel

  Enige regie omtrent reclameborden belemmeren de ondernemers mijns inziens niet, volgens mij kunnen ze daar hun creatieviteit nog volledig kwijt. Maar ik vraag mij af wat hiervan het nut is zolang we nog een aantal afzichtelijke gevels hebben zoals bijvoorbeeld die van de Blokker. Beter kan de gemeente in overleg gaan met de ondernemers om te kijken welke acties meer bezoekers kunnen trekken en daarmee het ondernemerschap nog aantrekkelijker maken. Oliebollen kramen, ijskramen e.d. hebben volgens mij vanuit dit perspectief een positieve invloed. Uiteindelijk willen we allemaal een prachtig centrum vol met bruisend ondernemerschap in plaats van een prachtig centrum met leegstand.

 • Addy Verschuren

  Besten,

  Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben over het beleid van de gemeente. En over wat mooi en lelijk is.

  We meten ook bepaalde zaken. Er komen meer bezoekers in het centrum. Bezoekers geven meer geld uit. Bezoekers verblijven langer dan voorheen. Bezoekers geven een hoger waarderingscijfer voor het gebied. Dit alles sterkt mij in de gedachte dat de gemeente de goede dingen aan het doen is.

  Daarnaast moet worden opgemerkt dat de oliebollen bakkerij door de brandweer als onveilig word aangemerkt. En standplaatsen wijs je aan voor een bepaalde categorie, en dan kan de gemeente niet het onderscheid maken dat hierboven wel gemaakt word.

  • Huibert Latenstein

   Ik verbaas mij soms over die regels van de brandweer. Volgens wethouder Verschuren is oliebollen bakken tegenwoordig ook al niet meer veilig meer buiten. Doet mij denken aan het crematorium Zaanstad. Heb zelf twee keer meegemaakt dat bij zeer drukke uitvaarten alle stoelen bezet waren en je moest maar gaan staan. Kwam zelf een keer met slecht ter been zijnd iemand. Een verzoek om een extra stoel door het personeel werd afgewezen na te hebben gewezen op de brandweer regels. Gelukkig bood bekende stoel aan. De wet en regelwetgeving is in dit land en in deze gemeente tot het extreme doorgeschoten.

 • Erik Esteie

  Wat ik heb begrepen is dat er bij de kramen van Goemans en Buter nog iets anders meespeelt, er mag niet meer buiten gebakken worden.
  Wat de reden ook is, regeltjes zorgen ervoor dat alle sfeer, gezelligheid en spontaniteit verdwijnt en dat is heel erg jammer

  Als laatste zou ik aan Addy Verschuren willen vragen of het oliebollen bakken niet gezien kan worden als toeristische attractie?

  Noemen we het Zaans erfgoed of zo 😉

 • Marco

  De eenheid in reclame borden vind ik niet zo erg. Al dan niet verplicht het draagt bij aan de algemene sfeer. Dat er niet meer buiten gebakken mag worden.. zucht… het is buiten ! Het geeft ook een sfeer aan van deze periode. Ook een oliebollen of zaans ijskraampje kan geen probleem zijn in mijn ogen.
  Daar schoot mij nog wat in.. hoe zit het dan met Marco’s kippen kar op de markt? De Vietnameese loempia kar? De viskar waar vis gefrituurd wordt (net als de oliebollen) en wat voor kramen er nog meer staan die iets garen voor de marktbezoekers? Wat is dat anders dan??
  De nieuwe neo zaanse stijl. Soms vind ik het idd een misbaksel. De van Haren winkel is iets waar weinig inspiratie uitspreekt, Douglas evenmin.

 • Herman Aartsen

  Dat er paal en perk wordt gesteld op de Gracht over de reclame uitingen vind ik prima, al is het wel wat te. Maar loop eens de brug over en daar mag kennelijk alles. Scooters rijen dik op het trottoir evenals twee op drie auto’s en om het slalommen te vervolmaken een bord van de tattoshop midden op het trottoir. Ik vind dit de rechtsongelijkheid te top.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *