In de nieuwsbrief van Stadshart Zaandam wordt het ronkend aangekondigd: “Er zijn al 18 ondernemers die een nieuw stadshart reclamebord hebben besteld.”

Ze zijn alle drie “te bezichtigen”… het Zaans Museum heeft een Monet van € 1,2 miljoen, de Gedempte Gracht heeft reclameborden van € 400 – exclusief BTW. Beide kunstwerken zijn dus “te bezichtigen”.

En dat is niet alles! “Eind oktober ziet u dus meer van deze prachtige borden staan!

reclameborden

Geheel vrijwillig hebben Metselaar Optiek, De Koffiezaak en Buter zich niet over laten halen. Andere borden, displays, rekken, objecten en bakken zijn namelijk VERBODEN!

We schreven er eerder over. Alle openbare uitingen moeten in Soeters-groen worden uitgevoerd (“Afgestemd en goed bevonden door commissie supervisie overleg o.l.v. Soeters” twitterde het Stadhart in januari). “Groen is Goed” zei het orakel van Inverdan al eerder. Dit worden ze:

borden maten new

 

UPDATE 11-11-2015

De gemeente heeft een foutje bij de maatvoering gemaakt. Huiswerk wordt opnieuw gedaan.

maatvoering

En er mag dus een heleboel niet, oliebollenverkoop bijvoorbeeld.

oliebol31dec139576_zpsf9f1fe12

Ook niet bij Buter.

oliebol31dec139577_zpse2661095

En ook niet bij Goemans aan de Westzijde.

oliebol31dec139578_zpsaad005ce

Een krantenrek – hier archieffoto van Bruna op de Dam – valt waarschijnlijk ook ten prooi aan de design-politie (het bord links is natuurlijk helemaal verboden).

bruna

Hier nog een archieffoto, van wat toe nog de Witte Boekenhal heette en waar we rekken, bakken, displays en verderop ook een bord zien. Allemaal verleden tijd.

kiosk witte boekenhal 2002

De Churros-kar op de Gedempte Gracht is ook al weg. Hier een foto uit Dagblad Zaanstreek. In Noord-Korea mag er meer.

De foto’s van de borden komen van de gemeente en Stadshart Zaandam, de oliebollen-foto’s van Buter, Goemans en de oliebollenkraam van het Zaanse fotoblog van Erik Esteie, de onderste archieffoto’s zijn van het gemeentearchief Zaanstad.