Weg met zwaarte pieten!

Kleurenpieten, zwartepieten, roetveegpieten, regenboogpieten, pakjespieten, hoofdpieten, wegwijspieten, postpieten, bakpieten, paardenpieten, zeurpieten, rijmpieten… wij kennen best veel pieten.

Maar.. van zwaarte pieten hadden we nog nooit gehoord! Welnu… ze bestaan!

Deze week ontving de gemeenteraad een brief van ene Robben. Hij of zij schreef:

Wat zwaarte pieten zijn, weten we niet. Maar weg moeten ze! Anders spelen wij met kinderen leven! Waarvan akte…

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Kees

  Ik niet begrijp.

 • Anneli Delfos

  Ik begrijpen dat sommige mensen nog steeds niet helemaal goed begrijp? Geen probleem, ik hen uitleggen..

  In Amsterdam bestaat de zwarte piet niet meer. Op alle scholen en tijdens de intocht is de zwarte piet afgeschaft, en worden er roetveegpieten ingezet. Piet komt immers door de schoorsteen. De VN heeft gerapporteerd dat zwarte piet in direct verband staat met het Nederlandse slavernijverleden. De Kinderombudsman roept met klem op om roetveegpieten in te zetten, omdat zwarte piet in strijd is met de rechten van het kind.
  Nu allemaal eindelijk wel begrijpen?
  Pffffff, dat werd tijd!

  Dan wens ik iedereen bij deze een heel fijn sinterklaasfeest toe. (hopelijk zonder storende demonstranten).

  • Joris

   De VN…zucht! Waar bemoeit die omhoog gevallen truttenclub zich mee? Wij bepalen nog altijd zelf wel hoe wij onze feesten vieren. Zint het je niet, emigreer maar naar een of ander deugland. Laat de VN zich eens druk maken om moderne slavernij en de massa immigratie een halt toe roepen. Daar zit de echte pijn. Niet in hoe een klein landje eens per jaar haar Sinterklaas feest viert. Begrijp je me Anneli?

   • Anneli Delfos

    Beste Joris,

    Massa-immigratie en moderne slavernij zijn inderdaad complexe problemen, waar de hele wereld momenteel mee te maken heeft. Dit heeft dan ook topprioriteit bij de VN.

    Over een X aantal jaar staat hoogst waarschijnlijk een groot deel van Nederland onder water, en zullen ook wij moeten emigreren, net als extreem veel mensen nu tegen hun wil hun huis en haard moeten verlaten.
    Dit is helaas niet 1,2,3 op te lossen.
    Wat wel heel eenvoudig op te lossen is, en waardoor een grote groep Nederlanders zich niet meer rot hoeft te voelen, is het afschaffen van de racistische zwarte piet.

    Je kunt de VN belachelijk maken, maar je kunt het juist ook als een kans zien dat een een klein provinciaals bekrompen kikkerlandje op de vingers wordt getikt wegens grensoverschrijdend gedrag tijdens een kinderfeest. Hier kunnen we namelijk met z’n allen eenvoudig iets aan veranderen.
    Als de VN de onderdrukking van vrouwen bij de Talibaan of IS aankaart, wordt dat door heel ruimdenkend Nederland toegejuicht, terwijl zwaar orthodoxe moslims dat zelf toch echt anders zien en krampachtig vast blijven houden aan hun ’fantastische’ eeuwenoude geloof.
    Maw: Niet alle tradities zijn per definitie leuk voor iedereen!

    Drie jaar geleden begreep ik ook echt totaal niet waarom mensen toch zo’n moeite hadden met de zwarte piet. Ik had zwarte piet toch nooit als racistisch ervaren toen ik een kind was? Maar wat ik als leuk en grappig ervaar, kan op iemand anders misschien totaal anders overkomen. Als iemand herhaaldelijk aangeeft dat de zwarte piet heel kwetsend overkomt, kun je toch best even de moeite nemen om je te verplaatsen in zijn/ haar gevoel?

    • Joris

     Beste Anneli,

     Mocht het zover komen dat wij moeten emigreren naar een ander land, zullen wij het fatsoen hebben ons te gedragen naar de mores van het land van vestiging. En niet proberen hun oude tradities te veranderen omdat wij het maar niet willen zien zoals de oorspronkelijke bewoners het beleven.

     Zij zijn ook de enige groep die er iets over te zeggen heeft.

     Tevens ben ik het niet eens met je stelling dat als je het feest aanpast een grote groep zich niet meer rot hoeft te voelen.

     Dat betreft slechts een hele kleine groep die helaas teveel ruimte krijgt in het publieke debat. Dit dankzij onze linkse deugmedia. Die groep is überhaupt niet tevreden te krijgen.

     Als je het feest aanpast, voelt een nog veel grotere groep zich rot. Want die ontneem je hun herinneringen aan het verleden.

     En nee, niet naar de slavernij, wat de zeurpieten je willen doen geloven. Maar naar een leuk en lief feest uit hun jeugd.

     En waarom je de achterlijken van IS en de Taliban erbij betrekt, is mij een raadsel.

     • Rob

      Even resumeren: Nederlanders die hier geboren en opgegroeid zijn, hier naar school zijn gegaan, hier werken en belasting betalen mogen niets zeggen over tradities, omdat ze … euh … niet de juiste huidskleur hebben? Dat is, oei, nogal racistisch, vind u niet?

   • Rob

    Toch waren er tijden dat palingtrekken, katknuppelen en ganzentrekken heel normaal waren. We gingen zelfs gezellig met z’n allen kijken naar het radbraken. Toen de overheid een einde maakte aan die zo gezellige oerhollandse tradities braken er zelfs volsopstanden uit, maar ik denk dat niemand die goed bij zinnen is terug wil naar die periode van oude volksfeesten. Tradities veranderen, heus waar en je wordt er echt niet minder van.

    • Joris

     Dus u vergelijkt een onschuldig kinderfeest met martelen en dierenmishandeling?

     Deed het erg veel pijn toen u zo hard op uw hoofd viel?

     • Anneli Delfos

      Waar het hier om gaat, is dat sommige mensen krampachtig een eeuwenlange traditie in stand willen houden, en totaal niet doorhebben dat dit op de buitenwereld volkomen maf overkomt. Sorry, zwarte piet is gewoon echt niet meer van deze tijd. In progressief Amsterdam bestaat de zwarte piet gelukkig helemaal niet meer. Op geen een school! En dat hebben zowel linkse als rechtse weldenkende mensen voor elkaar gekregen.

     • Rob

      Grappig, heel spitsvondig van die val op mijn hoofd. Heeft u daar lang over nagedacht?

      Maar u heeft het niet begrepen. Geeft niet, ik ben geduldig en leg het rustig nog een keer uit, sommige mensen hebben wat meer uitleg nodig.

      Vroeger zag men geen probleem in dierenmishandeling: dat was onschuldig vermaak. Komt het dan misschien bij u op dat Sinterklaas heel wat minder onschuldig is als het lijkt?

 • Joris

  Hahahaha. Is ook een kunst om zo slecht met de Nederlandse taal om te gaan. Ik krijg hier hele grote blij van 🙂 Maar even serieus. Zwaarte pieten moeten zeker weg blijven, anders zinkt de pakjesboot. Zwarte Pieten daarentegen zijn van harte welkom. Roetveegpieten zijn onzinnig. Want wel roet op hun gezicht, maar niet op de kleding? Dat is ook niet geloofwaardig. Laat ze dan op zijn minst in roetzwarte pietenkleren lopen.

 • Lies

  Zwarte pieten moeten blijven, gun de kinderen een vanouds Sinterklaasfeest, hou op met al die onzin.

 • Wilma

  Blijft gezeur aan alle kanten. Niets nuttigers te doen blijkbaar. 63 Jaar inmiddel met bijbehorende op leeftijd ouders en grootouders en nog nooit aan slaven gedacht bij het zien van zwa(a)rte piet. Het is maar waar je mee bezig bent. Wordt te zwaar aan de zwaartepiet getild.

 • Jan v/d Broek

  Obesitas-piet lijkt mij een betere omschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *