De GGD Zaanstreek Waterland stopt met de voorlichting en advisering op het gebied van infectieziektes wegens structureel personeelstekort. De taken worden overgenomen door de GGD in Amsterdam.

De brief waarin de GGD dit meldt is ondertekend door de voorzitter van het Dagelijks Bestuur van GGD Zaanstreek Waterland. En dat is volgens de gegevens op de website van de GGD ‘Mevrouw S. Onclin, wethouder Zaanstad, voorzitter’. Zij stuurde de brief aan B&W van Zaanstad, dus ook aan de wethouder die ‘GGD – Jeugdgezondheidszorg’ in haar portefeuille heeft: Wethouder Stephanie Onclin.


Update: We ontvingen mail van de woordvoerder van de wethouder:

‘De brief van de GGD wordt opnieuw gepubliceerd, zonder weggelakte namen. We gaan als gemeente zorgvuldig om met persoonsgegevens. In dit geval zijn daarbij gegevens onnodig weggelakt.’


(Dat van de voorzitter van de GGD is een gokje, want Zaanstad heeft de naam van de afzender zorgvuldig zwartgelakt zodat wethouder Onclin niet kan zien dat ze zichzelf een brief heeft gestuurd.)

De brief zelf gaat dus over het afstoten van taken door de GGD. Vorige week meldden we al dat de GGD Zaanstreek Waterland al sinds juni 2023 geen SOA-testen meer uitvoert wegens personeelstekort. Vanaf medio oktober 2023 kwam daar dus ook de zorg voor infectieziekten bij. Die kunnen nog wel gemeld worden bij de Zaanse GGD maar afspraken moeten in Amsterdam gemaakt worden. De uitbesteding is in eerste instantie tijdelijk maar de verwachting is dat het permanent wordt.

Door Piet Bakker. Bronnen: brief GGD, website GGD en eerder nieuws op De Orkaan.