Wie duidt dit ZNSTD-filmpje?!

Gisteren verscheen een filmpje online dat ons de hele nacht wakker heeft gehouden.

Waarom werden deze 8.02 minuten geschoten? Voor wie? Met welk doel? Door wie? Wat zeggen die mensen eigenlijk? Snapt iemand dit? Welke taal spreken ze? Wie snapt dit?

Erger is de onzekerheid: Zijn wij nou zo dom? Missen we een belangrijke boodschap? Leeft ZNSTD in een andere dimensie waar wij niet van weten? Is er leven op Pluto?

Help
Wij vragen je deze film te bekijken in de hoop dat jij –ja JIJ- er chocola van kan maken. Daarnaast zouden we graag horen welk doel en welke boodschap deze film bevat. Wij kwamen niet verder dan dat werk een heel krachtig participatieinstrument is en keukentafelgesprekken en interventies op armoede en dat er omgedacht moet worden, soms met een wortel en soms met een stok… en en.. ach kijk zelf!

https://www.youtube.com/watch?v=OePGnk2cx4g

 

UPDATE 16:00 (11 februari 2016): filmpje op zwart

Nadat De Orkaan aandacht aan dit nogal curieuze filmpje had geschonken en de reacties op onze site kwamen, heeft de gemeente het filmpje offline laten halen.

Volgens Sebastiaan Hoek, woordvoerder van wethouder Jeroen Olthof was het filmpje “voor intern gebruik en vooral bedoeld voor nieuwe medewerkers in het Sociaal Domein.” Het zou gebaseerd zijn op het gedachtegoed van Duco Stuurman, de directeur Maatschappelijke Ontwikkeling van Zaanstad die gister afscheid nam van de gemeente.

UPDATE 2: 24 februari, we zien het nu pas: filmpje is weer terug!

Gelukkig hebben we de foto’s nog… met allerlei fraaie functies.

IMG_8549

IMG_8542

IMG_8547

Tom Uleman Informatiemanager

Diana Wijker medewerker Voorzieningen

Jeannine Hendriks

Lisa Constant Kennisspecialist Onderwijs

IMG_8545

Deel dit artikel:

15 reacties

  • Lastig, ik denk dat de filmer wil laten zien dat de gemeente Zaanstad het werk op een andere manier aanpakt, meer de burger erbij betrekken?

    Ik dacht eerst dat het van de gemeente zelf was. Dat blijkt niet zo, het is is van Steven Geldof van http://www.inspirerendehutspot.nl/

  • Jan Schoen

    Het is wel degelijk van deze gemeente, in het laatste beeld staat heel groot ‘ZNSTD’. Als een gemeente zichzelf ZNSTD noemt, braakt het ook deze onbegrijpelijke brabbeltaal!

  • Arjen

    Ik ben na vier minuten afgehaakt. Ik ben tevreden over de service van de gemeente, maar dit filmpje geeft mijns inziens alleen maar weer dat er heel veel mensen bij de gemeente werken die voor van alles-en-nog-wat zijn aangenomen, maar zelf niet weten wat ze nou eigenlijk doen. Dat blijkt maar weer uit het gestotter en gehakketak van de sprekers.
    Maar goed, ze hebben werk, en dat is toch fijn. 😉

  • Leek

    Dit filmpje legt aan de leek uit wat een sociaal wijkteam allemaal kan betekenen. En dat is steeds meer, blijkt. Ze pakken nu ook de arbeidsbemiddeling ff mee.
    Ik mis alleen een beetje de verklarende woordenlijst.
    Maar het zou kunnen dat ze die geschrapt hebben vanwege de lengte van de lijst…

  • Tonkelboon

    Allereerst krijg ik een enorm Lucky TV gevoel, daarna slaat dat gevoel om in een lichte ergernis over de kinderlijke naïviteit van deze ambtenaartjes (??) die toch wel vinden dat het allemaal wel héél erg slecht geregeld is en dat zij het wel eventjes gaan fixen… Maar de ECHTE clou ontgaat me een beetje.. Of niet..

  • Hans Kuyper

    Nou, ik kon het prima volgen. Moet ik me nu zorgen maken?

  • Boon

    Is toch niks mis mee. Je ziet wat er achter het gemakkelijke lijkende wijkteam zit. Dat wat de aanvrager meekrijgt en wat er eigenlijk achter het doek zit als souffleur.
    Ook zij begrijpen dat het niet of/of is maar en/en. Dat dat in het Haagse soms anders wordt uitgedokterd past dan weer niet in hun dagelijkse praktijk.

  • Simone

    Ik denk wel dat ik begrijp wat de bedoeling is maar ik denk ook dit niet overkomt bij de ……. huh….. de inwoner/burger? Is het daarvoor bedoeld? Wat is precies de Zaanse Beweging?
    Ik geloof voor 100% in in de goede bedoelingen van iedereen die in dit filmpje in beeld komt en vertelt waar hij/zij voor staat. Maar de gemiddelde burger zal niet 8 minuten naar dit filmpje gaan kijken om te horen hoe het binnen de groene muren werkt. Dit staat veel te ver van de inwoner vandaan (ik neem tenminste aan dat dat de doelgroep is).

  • hallo

    Ehhh, het gaat over de wijkteams, vermoed ik. En dat als je iets wilt, je ze kunt bellen. Dan schuift er iemand van zo’n team bij je aan tafel, en dan mag je zeggen wat je allemaal wilt en nodig hebt. En zij gaan dat dan voor je regelen??
    Ik snap er geen hol van.

  • José

    Het lijkt me geen voorlichtingsfilm voor de Zaanse burger.Veel te veel ambtenarentaal. Waarschijnlijk is het bedoeld voor intern gebruik.

  • Als het doel van de Zaanse Beweging is ondersteuning bieden aan mensen die het (tijdelijk) zelf niet redden, dan ligt het toch meer voor de hand om resultaten te laten zien en ruimte te bieden aan ervaringen van bewoners.In plaats van te kiezen voor een opsomming van goede bedoelingen door een bataljon opgewekte mensen die niet bijdragen aan de geloofwaardigheid van het initiatief. Communiceren is vaak heel simpel concretiseren, toegankelijk en menselijk maken en zo je boodschap (wat is die in dit geval?) goed herkenbaar maken voor de doelgroep.

  • De Orkaan

    De film is inmiddels van de website verwijderd – zie UPDATE onder het bericht.

  • En toen had ik alleen maar ruisbeeld met de tekst: “privébeelden” Wat ik heb begrepen tot zover van het Participatiebeleid en Participatiewetgeving is: helemaal niks. Verleden jaar hebben mensen een brief gehad waarmee ze voor dit jaar werden aangemerkt als Participatie-client conform de Participatiewet. Uitleg wat deze wet inhoudt ontbreekt en ook de beloofde informatiefolder ontbreekt. In december 2015 hebben de clienten de officiële beschikking ontvangen, dat je als client verplicht wordt gesteld om aan de Participatiewetgeving te gaan voldoen. Verder wordt geen woord gerept over hoe, wat, waar, wie je contactpersoon is. En in 2016 is men begonnen met cliënten op te roepen voor Participatie-gesprekken. Nou als men in het filmpje praat over “wortel bij de één en een stok bij de ander”, dit lijkt mij een intern instructiefilmpje, waarbij je als burger best bezorgd over mag maken. Dat betekend dat de ambtenaar niet de Wet Participatie gaat uitvoeren naar de letter, maar naar de vrije interpretatie van de desbetreffende medewerker. Uit deze link begrijp ik dat de Participatiewet eigenlijk een wet is, die nog niet af is of uitgewerkt is in een duidelijk omschreven beleidsplan. Ik begrijp in ieder geval dat mensen, die een oproep hebben ontvangen alvast in norm zijn verlaagd, zodanig dat medische kosten bij meerpersoonshuishoudens niet meer mogelijk zijn of slechts bij 1 persoon, wanneer 2 personen arbeidsongeschikt is. Vervolgens krijg je in het Participatiegesprek een baan aangeboden tegen 50% van het Minimumloon, met een belofte dat dat na 6 maanden omgezet zal worden naar een minimumloon. En dit gaat om de doelgroep zieke mensen, he? Lees deze link maar: http://www.flexmarkt.nl/Branche-Informatie/Algemeen/2015/12/Versoepeling-van-Participatiewet-begin-2016-2730075W/

    en deze: http://www.langhenkel.nl/nieuws/verzamelwet-2016-dwingt-wederom-tot-herbeoordeling-kostendelers-participatiewet/

    Ik hoop dat jullie eruit kunnen komen, ik heb in ieder geval nog nooit een Uitvoeringswet gezien, die nog niet af was en ook heb ik nog nooit meegemaakt dat een opleidingsinstituut zo lankmoedig en arrogant verbaliseert over een wet, gemaakt om zeer zieke mensen in de dwangarbeid te stoppen, want reken maar als je zegt: “Ja, maar dat mag ik helemaal niet van de specialist”, dat men dan zegt: “Nou, da’s dan spijtig. U werkt niet mee, dit kost u een maand uitsluiting uit uw uitkering plus een wetmatig opgelegde boete van nog eens een maand”.

  • derk peeters

    Het filmpje geeft of gaf een goed beeld. Ambtenaren trekken zich terug om vast te stellen wáár het filmpje een beeld van geeft. Hogere ambtenaren kijken of het wel noodzakelijk of wenselijk was dat er zo’n beeld gegeven zou worden en of nog te achterhalen valt waarvan het filmpje zo’n schrijnend onthutsend beeld van had moeten openbaren. In alle democratische openheid is besloten het met veel liefde gemaakte filmpje van het scherm te halen, dit tot verdriet van veel gezinsleden van de uitvoerende tv-acteurs. ” Opa is een filmster” Ik lees dat mijn e-mailadres niet gepubliceerd zal worden. Wat een onzin. derk@derkpeeters.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *