Wie weet iets over de videotheek van Freek en Frieda? 🎙

Gistermiddag kwam tijdens een lunch met de vrouwen uit mijn familie de naam Freek & Frieda op tafel. Waarbij Frieda ook als Frida geschreven zou kunnen worden. 

Door Merel Kan

Freek en Frieda waren korte tijd een begrip in ons leven, maar het is ook een geruisloos verdwenen ingrediënt. Bij hen haalden we video’s die je niet mocht missen. The Blue Lagoon komt voorbij, maar niks is zeker en alles lijkt vaag als het gaat om dit bedrijf. Wel zijn we het erover eens dat het in een zijstraat van de Oostzijde was.

Ik denk dat ik er zelf drie keer geweest ben. Met mijn vader. In mijn beleving was het morsig en ook spannend. Het uitzoeken van een film was voorpret. Een video kijken voelde als naar het theater gaan. Het ‘morsige’ komt van de herinnering aan een kleine rokerige kamer met donkere meubels.

Omdat we niet verder komen google ik de videotheek bij thuiskomst. ‘Freek & Frieda video Zaandam’ tik ik in, samen met woorden als ‘sluiting’. Het resultaat is nul. Online lijkt er geen videotheek te hebben bestaan die voldoet aan mijn beschrijving. 

Als ik in onze familie-app (waarin ook de mannen vertegenwoordigd zijn) vraag om informatie over de videotheek, kan ik de zoekwoorden ‘porno’, ‘Schoolmeesterstraat’ en ‘Fronik’ toevoegen. ‘Fronik’ is van Frieda. Van achteren zou zij Fronik heten. Freek, Frieda en Fronik. Hoe Freek verder heet, daar komen we op de app niet uit. 

We weten niet in welk jaar ze begonnen, we weten niet in welk jaar ze sloten. En of de sluiting gedwongen was door de politie. En moest je lid worden? Kreeg je een pasje? Wat kostte het? Waar zaten ze precies? 

Wat er wel naar boven komt is dat iedereen welkom was bij het stel. Het was hun huis (de ontbijtbordjes stonden op het aanrecht), je mocht er naar de wc en de krant lezen. Frieda wordt beschreven als ‘een najaarskatje’ en Freek als een wat verlegen man. Er waren mappen (geplastificeerd?) waar je een film uit kon kiezen, waarna Freek naar boven ging om jouw exemplaar te halen. Verder weten mijn ouders nog te vertellen dat Frieda had gewerkt bij het winkeltje van Daub op de Emmastraat. Dat was waarschijnlijk nog voor haar relatie met Freek. 

Weet jij iets?

De Orkaan startte in 2014. Sindsdien hebben we een aardig archief opgebouwd. Mede door herinneringen en haakjes die lezers ophaalden konden we zaken die vergeten dreigen te raken weer ophalen. In ons archief zit niks van Freek en Frieda. Een foto kunnen we ook niet vinden. 

Heel misschien kan iemand ons meer vertellen? Mail naar merel@deorkaan.nl of reageer onder het stuk?

Liever Luisteren?

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Gerrit Vinke

  Na de Schoolmeesterstraat is Freek Baar een videotheek begonnen aan de Wandelweg in Wormerveer. Naar verluid is Freek indertijd onverwachts overleden tijdens een vakantiereis. Freek was een aardige en rustige man, en hij kon z’n klantjes allemaal.
  Bij Freek in de Schoolmeesterstraat kon je de video’s huren in alle uitvoeringen die er waren. Ik had indertijd video2000 het systeem van Phillips en dat was geen enkel probleem bij Freek en Frida. Het was een komen en gaan bij Freek en Frida thuis, heerlijk in de huiskamer een videootje uitzoeken. Later aan de Wandelweg werd het allemaal wat zakelijker en was eigenlijk de romantiek van het uitzoeken in de huiskamer verdwenen.

 • fir suidema

  Ja Freek en Frida was een begrip in Zaandam, Ik kwam er vaak een map met Video covers kon je uitzoeken op Video2000, VHS en ook BETA kan ik me herinneren.
  Ik heb ET gezien op video voor hij uitkwam in de bioskoop.

 • Kim Fabritius

  Ik kwam daar ook vaak als kind zijnde.. Samen met mijn moeder en zuster. Mooie herinneringen Pioneers waren het.

 • M’n oom Jan nam me eens naar hun videotheek aan huis met alle hoesjes in plastic mapjes als ik me niet vergis. Daarna nog vaak bij Freek op de wandelweg geweest toen ik in Wormer woonde. De tijd van VHS want DVD was er pas later. Ik geloof dat Frieda’s dochter met een a Egyptische man was en dat Freek in Caïro aan een hartaanval was overleden. Frieda heeft nog een tijdje de toko gerund geloof ik maar toen woonde ik alweer in Zaandam… Lief stel. De videotheek aan huis was eind jaren tachtig als ik mij niet vergis. De videotheek op de wandelweg eind jaren negentig.

  • Greetje de Jong

   Freek was mijn man en hij is op 28 november 2003 tijdens onze vakantie in Mexico onverwacht overleden. Niet Freek zijn dochter maar mijn dochter was met een egyptenaar getrouwd.

 • Joost Weemhoff

  Je kon bij Freek en Frieda ook Atari-spelcassettes huren voor vijf gulden per week.

 • Nick kingma

  ik ken ze van de wandelweg in Wormerveer , zulke lieve mensen,niks was teveel ik kwam er heel vaak, ik herriner me dat m’n fiets een keer voor de deur gestolen was en frieda kwam met de gouden tip dat hij weleens bij het station zou kunnen staan . Freek is inderdaad overleden op vakantie, frieda ging nog even door maar heeft volgens mij niet heel lang meer geduurd.

  • Greetje de Jong

   Dat was niet Frieda maar dat was ik.

   • Gerrit Vinke

    @ Greetje de Jong

    Ik kan mij ook herinneren dat u daar stond in de videotheek aan de Wandelweg. Frieda was daar al helemaal niet meer in beeld, dat weet ik ook nog wel. Was wel schrikken toen Freek onverwachts overleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *