Een maand voor zijn 80ste verjaardag overleed op 26 maart 2024 Wil de Potter in Weiteveen (Drenthe). Wil, geboren in 1944 te Sint Jansteen, Zeeuws Vlaanderen, studeerde in Amsterdam, kwam daarna naar Zaandam en was vanaf 1973 ruim 25 jaar docent wiskunde aan het Zaanlands Lyceum.

Door problemen met zijn gehoor moest hij noodgedwongen stoppen met lesgeven. Wil was als fotograaf betrokken bij de papieren Orkaan in 1986. Hij hield van kunst en literatuur, was liefhebber van jazz, speelde trombone en nam les bij trombonist Bart Lust (1967-2017). Een groot trombonist werd hij niet. Hij legde zich meer toe op fotografie en het maken van gomdrukken.

Het lawaai in de randstad werd een steeds groter probleem voor hem. Daardoor verhuisde hij met zijn vriendin Elly Koning naar het rustige dorp Weiteveen in Drenthe bij de Duitse grens aan de rand van natuurgebied Bargerveen. In 2014 overleed Elly en sindsdien woonde hij alleen op zijn landgoed Pottersteijn.

Hij hield zich daar bezig met de natuur, de planten en dieren in zijn tuin, bestudeerde het gedrag van vogels. Wil was tevens een bevlogen historicus. Hij deed onderzoek naar het leven en werk van de Italiaanse beeldhouwer en diplomaat Giuseppe Ceracchi (1751-1801) en was begonnen met het schrijven van een boek over het leven van Ceracchi. Dat boek zal er helaas niet komen. De uitvaart heeft in stilte plaats gevonden.

Wil met foto’s
Pottersteijn (Jan Schoen)
Orkaan-redactie in 1986, Wil de Potter links op de foto.
Wil bij Porto Fino (1986), Orkaan-archief
Foto die Wil in 1986 voor De Orkaan maakte.

Door Jan Schoen.