Wormerbad opgeknapt (en de golfbaan ligt er prachtig bij)

Midden op het terrein van de Zaanse Golf Club ligt de Wormerplas die ontstond tijdens de overstroming van 1825. Voordat de club in 1987 het natuurgebied kocht, zonden, speelden en zwommen veel Zaankanters daar.

Twee jaar geleden deelde Martin Rep zijn herinnering aan het Wormerbad met ons: 

‘Op die zomerse dagen was het een gejoel en gekrijs van jewelste in het Wormerbad. Het water was troebel, maar ook lekker lauw. Naar de wc gaan hoefde niet, want als je moest plassen, mocht je het gewoon laten lopen. Het was een raar gevoel, zo’n warm wolkje tussen je benen. Ik speelde vrolijk in het bad tussen de andere kinderen. Mijn moeder, die een gebreid badpak aanhad, hield me stevig vast als de zanderige bodem wat dieper werd. Het was ‘open water’, zei ze. Dat klonk in mijn oren alsof het Wormerbad me in direct contact bracht met het water van de Noordzee, waar ik in speelde als we op vakantie in Bakkum waren.’ 

De Orkaan nam een kijkje op de golfclub waar de nieuwe eigenaren bezig zijn het terrein te vertroetelen. Ook het oude bad kreeg een lik verf. Of er in de toekomst weer gezwommen gaat worden is nog niet duidelijk.

En natuurlijk sloegen we even af:

Hier zoals het ooit was. De foto komt uit het gemeentearchief:

En zoals het nu is:

Lees meer over het Wormerbad in de Zaanwiki

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Jan de Vries

  Met abonnement op de fiets van het Haaldersbroek daar veel tijd doorgebracht. Heerlijk zwembad. Bewaar er hele goede herinneringen aan. Zou fantastisch zijn als het weer in gebruik genomen zou kunnen worden 🙏

  • U.de dood

   Ik woon er tegen over heel jammer ik zou het ook wel willen dat het weer terug gedraaid kan worden

   • Was in mijn kindertijd een geweldig zwembad..ik kwam er bijna dagelijks met mijn vriendjes..wat ook heel leuk was er waren 2 trampolines naast dat ronde pierenbad..wat mij betreft mag dat zwembad zo weer terugkomen..

 • Mieke Brun

  Nou zou toch leuk zijn om daar weer te zwemmen (zeker nu jagersplas weeeeeeer niet lukt door die algen!) Kunnen golf en zwemmen niet gewoon naast elkaar trouwens??

 • P. Hoogkamer

  Hoeveel mensen maken dagelijks gebruik van dit elitaire stuk grond ? wat zou het voor de gemeenschap mooi zijn als anderen er ook gebruik van mogen maken. Delen is een groot goed.
  Ook ik zwom er met veel plezier. Mega karpers achter het omheinde water maakte het extra spannend .
  zwemmen golf en hockeyterrein moeten toch samen kunnen gaan?

  • De Orkaan

   Deze ‘elitaire’ grond is overdag gewoon toegankelijk en dat is te danken aan de mensen die het terrein hebben onderhouden. Er zijn zelfs delen waar je gratis een balletje kan slaan en er is een fijn restaurant. Het is de moeite waard er eens een kijkje te nemen.
   Het zwembad moest dicht omdat de gemeenschap 11 gulden per verkocht kaartje (15.000 kaartjes per jaar slechts aan het einde) moest bijbetalen.

   • Rene peters

    Eind jaren 50 /60 op de fiets van de Harpoenierstraat via de oostzijde over de stuiterende klinkers en langs de geuren van de fabrieken naar het wormerbad. Kleding op een haak afgeven bij het loket. Zwemmen en zonnen op de speelwijde.

   • P. Hoogkamer

    Hoera dan ga ik daar gebruik van maken. ,fijn om te weten… dank.je wel voor de info.

   • Ingrid Bosman

    Maar mag je er dan ook zwemmen?

   • Maria Mariana

    Geweldig leuk,ik zeg openen,plezier voor jong&oud.Niet alleen voor de golf elite in polo’s. Terrein in groot zat om te delen

 • Els Veenis

  Mijn eerste baan was in het wormerbad, samen met de fam Broer, Rob Wilderom, Joke Plomp.
  Met veel plezier gewerkt en geleerd.

 • Judith Friso

  Wij fietsten de hele Oostzijde af (oossij), alle geuren kwamen voorbij, zeep, koffie, koek, chocola, verf, veevoer en nog allerlei onbestemde geuren, heel bijzondere herinnering!

 • Reijer van't Slot

  Bij het zien van deze foto’s komen ook opeens de herinneringen weer omhoog. Duikvereniging de Walvis is daar als vereniging begonnen, we kregen de beschikking over een ruimte onder het rieten gebouw waar we onze theorie lessen konden geven en natuurlijk de nodige gezellige clubavonden. We hebben daar een prachtige tijd gehad!

 • Wat mij het meeste bij staat van het Wormerbad is de hoge glijbaan waar je je billen op verbrande als je met alleen een zwembroek aan naar beneden gleed. Wat ik kan herinneren zijn de slootjes naast het bad waar je de karpers bijna het water uit kon tillen.

 • Eline kleibrink

  Volgens mij wordt hier Natuurbad Wijde Wormer bedoelt. Het Wormerbad lag voordat zwembad het Zwet kwam in het dorp Wormer.

 • Willem Croese

  Voordat het Wormerbad een openlucht zwembad werd was het complex van de familie Out. Later begonnen de zoons van dit gezin een autorijschool onder hun familienaam.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Wormerbad. In mijn jeugd jaren ieder seizoen een abonnement. Warme herinneringen aan, ondanks de koude wellen , die in het zwem gedeelte omhoog kwamen .
  Beheerder Aart Meijer die op de trampoline graag zijn kunsten vertoonde .
  Op latere leeftijd waterpolo wedstrijden gespeeld voor Neptunus/ Waterlelie.
  Echter mijn belangrijkste herinnering is toch wel dat ik in 1965 daar verkering kreeg met een meisje die ik vaag kende van bovengenoemde zwemvereniging.
  Nu, in 2021, zijn we nog steeds samen en zijn we ruim 52 jaar getrouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *