Wormerveers bedrijf lekt massaal data

Op de site van Nebu (‘Unlock the full potential of data’) is niks te vinden maar de NOS weet te melden dat via het bedrijf dat is gevestigd aan de Roode Wildemanweg 19 in Wormerveer, op grote schaal data is gelekt.

Het gaat om zeker 2 miljoen Nederlandse klantgegevens volgens de NOS. Bedrijven die zijn getroffen zijn NS, VodafoneZiggo, de Nederlandse Golf Federatie, ArboNed, vervoersbedrijf Trevvel, zorgverzekeraar CZ, Vrienden van Amstel Live, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en woningcorporatie Stadgenoot.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) schrijft op haar website dat er sprake is van ‘een groot datalek’: “Van mogelijk enkele miljoenen mensen in Nederland is persoonlijke informatie gelekt, zoals naam en e-mailadres. De AP sluit niet uit dat het datalek nog groter wordt.”

De AP heeft de partijen die zijn betrokken bij het datalek om opheldering gevraagd. Gegevens kunnen misbruikt worden voor phishing en identiteitsfraude.

NEBU – onderdeel van een Canadees bedrijf – levert gegevens aan marktonderzoeksbureaus. Meerdere marktonderzoekers, waaronder USP, Mobiel Centre Marktonderzoek en Blauw Research, hebben aan de NOS gemeld dat er mogelijk data gestolen zijn. Volgens de topman van Blauw kwamen er al op 11 maart signalen binnen over het datalek.

Nebu lijkt niet alleen laat te reageren op het lek en zelf geen informatie bekend te maken, op vragen van klanten en de NOS wordt geen antwoord gegeven. Blauw heeft samen met vijf andere bureaus een kort geding aangespannen om Nebu te dwingen meer informatie te verstrekken. De zitting is aankomende dinsdag gepland.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Niks daarover op de sites van Ziggo of Vodafone, niet eens een email.
  Zeer kwalijk, een mailtje is wel het minste dat ze kunnen doen.
  Waarschijnlijk vinden ze het niet zo belangrijk, onze gegevens worden toch wel doorverkocht aan derden, daarover maak ik mij geen illusies.

 • Willem Agricola

  Ik zit bij Hollandse Nieuwe, een dochter van VodafoneZiggo, die hebben keurig een bericht gestuurd.
  Kwalijk dat de grote jongens dat niet doen.

 • Frits Krom

  Dat “de Grote Jongens” dat niet doen, komt doordàt het Grote jongens zijn: te groot om onderuit te halen. Soort van Goliath denkwijze dus. Maar we weten, hoe het met díé “grote jongen” afgelopen is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *