De wens van een aantal Zaanse ondernemers in 2005 om eens tegen elkaar te zaalvoetballen groeide uit tot een Zaanse traditie, het jaarlijkse Saentoernooi. Zaterdag was de editie van 2024. In topsportcentrum de Koog streden vijftien bedrijfsteams en een sterrenteam om de eer.

Remco van Garderen en Fred Henneke begonnen er ooit mee, zo vertellen ze in de kantine van het sportcentrum waar het podium al klaarstaat voor de feestavond. Er wordt op dat moment nog volop gespeeld in de zaal.

‘Het moet rond 2005 geweest zijn. We waren goede zakelijke contacten van elkaar en allebei voetbalgek dus we wilden wel eens tegen elkaar spelen. Samen met het Regio College hebben we toen een avond georganiseerd. Dat was voor herhaling vatbaar en we kenden nog wel een paar bedrijven die wilden aansluiten. Zo ontstond er een mini toernooi met vier bedrijven, toen nog in sporthal de Struijk in de Oostzijde. Elk jaar kwamen er meer bedrijven bij dus we hadden ruimte nodig en zijn we naar sporthal de Spatter gegaan, in Wormer. Daar hebben we tot 2016 gespeeld.’

Scoren was ook zaterdag weer een hele onderneming.

Inmiddels is het Saentoernooi een traditie die bij menig Zaans bedrijf op de kalender staat omcirkeld.

‘Dit jaar zijn er zestien teams in vier poules.Elke editie proberen we weer voor een verrassing te zorgen. Zo hebben we nu een sterrenteam met oud topvoetballers Royston Drenthe (Feyenoord, Real Madrid red.) en Glenn Helder (Arsenal, Nederlands Elftal red.) en bekendheden als Najib Amhali en Juvat Westendorp voor het Zaanse gezicht. Op een gegeven moment haalden we meer geld met het toernooi binnen dan we nodig hadden voor de organisatie. Daar wilden we iets goeds mee doen, die baten gaan naar sportclub Only Friends.’

Na het sporten en netwerken zijn de voetballende ondernemers nog getrakteerd op een feestavond met een soort muzikaal sterrenteam voor wie van Nederlandstalige volkszangers houdt, bestaande uit zangers Quincy, Pascal Redeker, Robert Leroy en Benjamin.

Door: Edwin Kleiss. (Tekst en foto’s).