Nog even wachten en dan barst het EK-voetbal in Duitsland los. Het hele land hoopt dat Oranje ein-de-lijk weer eens echt kan meedoen om de felbegeerde titel, hoewel onze journalistieke neutraliteit hoog in het vaandel staat, zijn we in extase. Daarnaast zijn we er trots op dat er een vleugje Zaanstreek naar Duitsland afreist om ons land te vertegenwoordigen. 

Bondscoach Ronald Koeman (1963) en zijn oudere broer en assistent Erwin (1961) zijn geboren in Zaandam en woonden in Koog aan de Zaan. Ze woonden niet lang in de Zaanstreek, want al voor de eerste verjaardag van Ronald verhuisden ze. Beide heren kwamen via amateurclubs V.V. Helpman en GRC Groningen bij FC Groningen terecht. Samen debuteerden ze als spelers voor het Nederlands Elftal. Erwin verbleef zijn hele carrière als speler in België en Nederland, terwijl Ronald ook nog voor het grote FC Barcelona speelde. Beide heren werden na hun spelerscarrière coach en meerdere keren assisteerde Erwin zijn jongere broertje. Ronald Koeman was daarnaast al eens bondscoach maar verliet Oranje toen hij een aanbod kreeg van zijn droomclub: FC Barcelona.

Samen wonnen ze het EK in 1988 nadat Oranje in de finale sterker was dan de Sovjet-Unie. Het was de eerste en laatste keer dat het Nederlands Elftal een eindtoernooi won en dus weten ze als twee van de weinige Nederlanders hoe je een EK moet winnen. 

Micky van de Ven

Naast de gebroeders Koeman reist er nog een Zaankanter af naar het EK. Verdediger Micky van de Ven is geboren in Wormer en zette daar zijn eerste stapjes op de grasmat bij WSV’30. De carrière van Van de Ven is bijzonder te noemen. Na WSV kwam hij terecht bij FC Volendam. Naar eigen zeggen was het sommige jaren de vraag of hij daar mocht blijven maar hij bereikte desondanks de hoofdmacht. Hij ontwikkelde zich stormachtig en was zelfs even aanvoerder. 

Van de Ven viel op en werd in 2021 gekocht door VfL Wolfsburg, de Duitse velden zijn voor hem dus geen onbekend terrein. Ook in Duitse dienst werd hij al snel een belangrijke speler en kwam hij op de radar van verschillende topclubs. Vorige zomer maakte hij de overstap naar het Londense Tottenham Hotspur en ook in Engeland gooide hij afgelopen seizoen hoge ogen. De fans van de Spurs verkozen hem zelfs al in zijn eerste seizoen tot speler van het jaar.

De Orkaan wenst ‘’onze’’ Ronald, Erwin en Micky (en natuurlijk alle andere spelers en stafleden) heel veel succes op het EK. Maak ons nog trotser dan we al zijn mannen! 

Oproep

“Aanvalluh!” Het werd de kreet van de zomer van 1988. Op 21 juni vierde Nederland massaal de 2-1 zege van Oranje op Duitsland. Daarmee werd niet alleen een plek in de finale van het EK veiliggesteld; de overwinning werd in heel Nederland gevierd als een soort bevrijdingsfeest.

Mensen gingen in het oranje de straat op, reden luid toeterend rond in hun auto’s en de kroegen bleven open, totdat de hele biervoorraad op was. En toen moest de finale nog komen!

Op 21 juni speelt Nederland op het EK tegen Frankrijk. Een mooie gelegenheid om terug te gaan naar 21 juni 1988. Was het in Zaanstad ook een knalfeest? Liep jij ook op die dinsdagavond, toen het Volksstadion in Hamburg van Oranje was, door de Zaanse straten te hossen?

Voor een podcast zoekt De Orkaan mensen die de overwinning op Duitsland hebben gevierd en daar graag over willen vertellen. Laat via info@deorkaan.nl weten of je je verhaal wilt doen.

Door: Rick Nieborg & Di-Lan Sun. Info: AD, Telegraaf en Transfermarkt.nl. Foto boven: Wikipedia Commons, Inside Football, n 28, 1990.