Zaans Erfgoed: Vermaning niet naar Zaanse Schans

De Vereniging Zaans Erfgoed is tegen het plan om de voormalige Vermaning die verborgen aan de Westzijde 181 staat, te verhuizen naar de Zaanse Schans.

Laat de Vermaning staan en maak daar één ‘landmark’ van, samen met de arbeidershuisjes die daar staan, vinden Zaans Erfgoed en Zaans Schoon, “verplaatsing is alleen gerechtvaardigd wanneer een pand op de eigen plek door sloop of verwaarlozing verloren dreigt te gaan en dat is hier niet het geval.”

Het gebouw stond jarenlang in Wormer achter Dorpsstraat 302. Toen de Wormer en Jisper Doopsgezinden samengingen werd de Vermaning als bouwpakket verkocht en in 1851 naar de huidige plek in Zaandam overgebracht waar het een Christelijk Gereformeerde Kerk werd. Het pand wordt sinds 2001 als repetitielokaal gebruikt door het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor.

De Orkaan schreef eerder over de verhuizing en maakte een filmpje over dit verborgen monument.

De houten arbeidershuisjes en Vermaning moet opnieuw worden gefundeerd en worden voordragen als officieel gemeentelijk monument. Hieronder het rijtje arbeidershuisjes, de steeg rechts voert naar de Vermaning.

arbeidershuisjes westzijde

De gemeente wil de Vermaning op de Zaanse Schans neerzetten omdat op de Schans zo’n gebouw nog niet staat. Maar om het pand daarom te gaan verplaatsen vindt Zaans Erfgoed te ver gaan: “een replica kan ook in die behoefte voorzien.”

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Het Pand komt beter tot zijn recht op de Zaanse Schans ipv replica. Het staat achteraf en uit het zicht nu. Ik kwam er regelmatig.Huisjes kunnen blijven staan en opgeknapt

  • Pieter Ruig

    In deze Vermaning was later naar mijn mening de geloofsgemeenschap van de Vergadering der Gelovigen gehuisvest, en niet de Christelijk Geref. Kerk. Later zijn de leden van de Vergadering vertrokken naar Koog aan de Zaan, naast de molen De Dood. “Onder de Roede” zo heet dat kerkje daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *