Zaanse al een jaar in de kookboeken top 10!

Anna-Karina van Denderen uit Zaandam wilde koolhydraatarm eten. Maar het moest wel lekker zijn en gemakkelijk te bereiden met de juiste ingrediënten.

Ze ging op zoek naar goede recepten. Er bleek niet veel te vinden dat de moeite van het koken waard was. 

‘Dus ben ik zelf recepten gaan bedenken. Als ze lekker waren noteerde ik hoe ik het gemaakt had. Zo kreeg ik een schrift vol lekkere gerechten.’

Omdat Anna-Karina ook bedreven is in het bouwen van websites, maakte ze een website waarop ze haar recepten plaatste.

‘Ik dacht: als Hans, mijn man, en ik het lekker vinden zijn er vast meer mensen die ik er een plezier mee kan doen. Ik heb de recepten op de site geplaatst, zodat ook anderen er van kunnen profiteren.’

Ze plaatste niet alleen de recepten op haar website, tegelijkertijd richtte ze in haar huiskamer een fotostudio in.

‘Ja, fotograferen is een fijne hobby en het water loopt mensen makkelijker in de mond wanneer er een mooi plaatje bij de tekst staat. Het oog wil ook graag goed gevoed. Alle lekkere gerechten fotografeerde ik en plaatste die bij de recepten op de site.’

Al spoedig kreeg haar website veel bezoekers en de vraag naar een kookboek klonk veelvuldig.

‘Dat verbaasde mij nogal, want waarom een boek als je alle recepten gratis op mijn site kunt vinden? Ik was dat echt niet van plan.’

Maar de vraag naar het kookboek rees de pan uit en na lang twijfelen besloot ze het boek toch te maken. De foto’s en de recepten waren er al.

‘We hebben ‘Stichting Gewoon Goed Eten’ opgericht, want we hoeven er niks aan te verdienen.’

Op een goede dag kwam er een vrachtwagen voor de deur. De chauffeur plaatste drie pallets met 4000 boeken op de stoep.

‘Sodemieters, dacht ik, dit is veel. Ik raakte daardoor wel even van de kook, want hoe krijg je al die boeken ingepakt, van naam en adres voorzien op de post? Gelukkig is dat met een team van vrienden en kennissen gelukt.’

De eerste oplage is voor de helft via de website in de voorverkoop verkocht. Die inkomsten dienden als crowdfunding om de rest van de oplage te kunnen bekostigen. De andere helft was na verschijnen binnen een week uitverkocht. Ze vlogen als warme broodjes de deur uit.

‘Er verschenen lovende recensies in Trouw en De Volkskrant en binnen de kortste keren bereikte de belangstelling het kookpunt. De roep om het boek hield onverminderd aan. Er kwam een tweede druk en inmiddels is de vijfde druk er en zijn we 23.000 boeken verder. Die hebben we zelf niet meer verzonden, dat werd te gek. Het Centraal Boekhuis regelt dat nu, gelukkig!’

Inmiddels liggen de boeken in de meeste boekhandels en zijn te koop bij bol.com. De postcodeloterij geeft het als prijs voor deelnemers aan de loterij.

‘Ik verbaas mij elke dag over het succes. Het staat nu al een jaar onafgebroken in de kookboeken top 10, tussen Jamie Oliver, Sergio Herman en de BBQBijbel.’

Ondanks alle drukte is Anna-Karina doorgegaan met het bedenken van nieuwe recepten die ze op haar site plaatst.

‘Ik krijg enorm veel reacties van mensen die enthousiast zijn, soms is het zelfs ontroerend en een enkele keer zit er een kritische vraag tussen. Ik beantwoord ze allemaal.’

Inmiddels hebben Hans en Anna-Karina besloten om te verhuizen.

‘Ja, de keuken wordt te klein. Ik heb een grotere nodig.’

Ze heeft de smaak flink te pakken. Op de vraag of er al een tweede boek komt antwoordt ze met een brede glimlach:

‘Misschien, als de tijd er rijp voor is.’

Een bijdrage van Jan Schoen

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *