Zaanse Dromen #10: Entreegebouw Zaanse Schans

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het entreegebouw van de Zaanse Schans.

Wat? Waar? Wanneer?

De Orkaan schreef op 28 november 2016 over ‘Dromen van de Zaanse Schans’. Jan Hovers was nog directeur van het Zaans Museum. Hij presenteerde een wolk van een ‘centraal entreegebouw’. De redacteur van dienst meldde:

“Het iconische wolkengebouw zou dienst gaan doen als sluis waardoor de ontelbare bezoekers (nu zo’n 2.000.238) van over de hele wereld in korte tijd duidelijk wordt wat de Zaanse Schans (in zijn geheel) kan bieden, alvorens zich over te geven aan de selfiestick.”

Een soort Louvre-piramide maar dan aan de Zaanse Schans. Lang verhaal kort: het kwam er niet.

Er werd in de jaren daarna nog veel meer gedroomd over de Schans: loopbruggen, een voetgangerstunnel, een extra fietspad, parkeergarages aan de overzijde, een ‘verdienmodel’, een duinkaart, spreiding van toeristen, een nieuwe molen, een wereld van windmolens (die komt ook in deze serie), een Monet-expositie, de verhuizing van het museum naar het centrum… over weinig onderwerpen is in Zaanstad zoveel gedroomd als over de Zaanse Schans.

En wat nu?

Eigenlijk is er helemaal niks gebeurd. Geen fietspad, geen loopbrug of tunnel, geen andere entree, geen Monet, geen verdienmodel. Als corona definitief voorbij is, komen de oude problemen terug: teveel toeristen op een te kleine plek en allemaal op dezelfde tijd, gevaarlijke situaties met fietsers en scooters, is het erfgoed of een pretpark?

Wat kwam er niet?

De wolk van Wilfried van Winden… (bekend van het Inntel)

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

3 reacties

 • hans van rheenen

  Ik ben dit jaar tweemaal met gasten op de Zaanse Schans geweest …

  maar zou bij een kwaliteitsbevraging, waarin vaak gevraagd wordt of je iets aan vrienden of familie zou aanbevelen antwoorden: Zeker NIET!

  Iedereen is er weliswaar vriendelijk en doet zijn best, maar voor een predicaat “goed georganiseerd” vallen er teveel steken, vooral wanneer dit internationaal HET visitekaartje van de Zaanstreek zal moeten zijn. Kans gemist dus!

 • Er kwam kort geleden wel een verandering in het bestuur van de Stichting Zaanse Schans, zie
  https://www.dezaanseschans.nl/contact/organisatie/

 • Jan Bosman

  Waarom, waarom, als het parkeerterrein vol is, dan is ook de Schans en de Kalverringdijk vol! Dus aangeven bij de ingang dat het vol is en dat er geen ruimte meer is. Jammer dan. In de avond staat er op de display bij de ingang “welcome” terwijl er aan de bewoners beloofd is dat in de avond de Schans weer voor de bewoners is. In de avond zijn ook de toiletten gesloten met als gevolg overal wildplassers en poepers die vies papier achter laten. Al die moderne uitstraling is m.i.z. totaal misplaatst in ons Zaanse dorpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *