Eerlijk is eerlijk. Als bij het persbericht van het gemeentearchief niet van die mooie nostalgische foto’s hadden gezeten, hadden we het bericht niet geplaatst.

De kop ‘Films en audiobestanden op de website van het Gemeentearchief’ van het persbericht is er namelijk een beetje naast. Niet de films en de audio zelf staan op de website maar de beschrijvingen. Om ze te zien en te horen moet je naar het archief zelf.


Het persbericht:

Nieuw op de website van het Gemeentearchief: beschrijvingen van films en audiobestanden. Je kan dus zelf opzoeken of we een film of audiofragment in de collectie hebben. Zoek bijvoorbeeld naar een titel, beschrijving, maker of personen die in een film meespelen of aan het woord komen.

Je kan deze bestanden (nog) niet online bekijken. Wel kan je een afspraak maken om ze te bekijken of beluisteren op de studiezaal van het Gemeentearchief.

Je vindt de collectie hier op onze website: https://archief.zaanstad.nl/mediabank/zoek-bewegend-beeld

Het archief heeft in totaal ongeveer 1200 films en 600 audiobestanden in de collectie. Op de website staan zo’n 445 films en 300 audiobestanden beschreven. Van de 142 langspeelplaten en singles kan je zo’n 950 nummers vinden op de website.

In 2020 is het archief gestart met het bekijken, selecteren en laten digitaliseren van de filmcollectie. Sinds 2021 met hulp van de vrijwilligers Heleen en Marina, die iedere week een ochtend videobanden bekijken en beschrijven.

Lijkt het jou leuk om te helpen met het bekijken en beschrijven van de collectie films en audiobestanden We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen op de vrijdagmiddag. Interesse of meer informatie? Neem contact op met Rianne van Diepen-Feld (via r.feld@zaanstad.nl).


Als de films en de audio-fragmenten ook via de website te zien en te beluisteren zijn, maken we weer een bericht!

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Gemeentearchief Zaanstad.