Zaanse media: “Digitaal vergaderen is niet goed voor de democratie”

Journalisten van vier Zaanse media, Dagblad Zaanstreek, De Orkaan, RTV Zaanstreek en Zaanstad.Nieuws hebben een open bief aan de gemeenteraad van Zaanstad gestuurd.

Zij vinden het besluit om de vergaderingen van het Zaanstad Beraad voorlopig alleen digitaal te houden onnodig, en zijn van mening dat het geen goede zaak voor de  openbaarheid, het debat en de lokale democratie is.

Daarom vragen ze de raad dit besluit te heroverwegen.

Digitaal vergaderen is niet goed voor de democratie

Zaanstad heeft besloten vergaderingen van het Zaanstad Beraad voorlopig digitaal te houden. Dat zal minstens tot het begin van het volgend vergaderjaar duren.

Wij vinden dat geen goed idee.

Het digitaal vergaderen was een noodmaatregel. Als fysiek vergaderen weer mogelijk is en als daarbij de corona-regels in acht worden genomen, wordt dat weer de norm.

In Zaanstad is de raadszaal zo ingericht dat er met 39 raadsleden, voorzitter, griffie, portefeuillehouder kan worden vergaderd. Wij vinden het daarom onbegrijpelijk waarom vergaderingen van het Zaanstad Beraad met maximaal 15 raadsleden niet door kunnen gaan. Ook een andere vergaderzaal is corona-proof ingericht en is ook gebruikt voor fysieke vergaderingen. Bovendien zijn sommige Zaanstad Beraad vergaderingen (16 juni) wél fysiek. Dat maakt de maatregel nog onbegrijpelijker.

Het belangrijkste vinden wij dat digitaal vergaderen de openbaarheid beperkt. Er mag geen publiek en geen pers aanwezig zijn; steunfractieleden en collegeleden moeten ook digitaal meekijken. In Zaanstad is duidelijk dat debatten moeizaam verlopen, uitlopen, interrupties lastig zijn, raadsleden soms niet gehoord worden en de techniek op onderdelen hapert.

Wij pleiten met klem om de openbaarheid – en daarmee de politieke besluitvorming – zo groot mogelijk te maken en voortaan fysiek te vergaderen. Als de corona-regels het toelaten, willen wij ook weer graag aanwezig zijn. Als dat bij een bepaalde bijeenkomst niet lukt, blijven we weg maar willen wel dat publiek aanwezig is (indien mogelijk) en dat het debat fysiek verloopt. Het Zaanstad Beraad is minstens zo belangrijk als de raad: daar wordt inhoudelijk op zaken ingegaan en kunnen mensen inspreken. Wij vinden ook dat insprekers beter tot hun recht komen bij fysiek vergaderen.

Met vriendelijke groet,

Dagblad Zaanstreek (Rob Swart)
De Orkaan (Piet Bakker, Merel Kan)
RTV Zaanstreek (Kees Klinkenberg)
Zaanstad.Nieuws (Hedwig Heeren)

Foto boven: Zaanstad Beraad (fysiek) corona-proof in vergadering, onder: de raad in vergadering op 28 mei, zitplaatsen op ruime afstand.

raad 20 mei 2020 corona

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Astrid Plekker

  “Dat zal minstens tot het begin van het volgend vergaderjaar duren”.
  Zo lijkt het lang, maar in feite gaat het om drie avonden en dan is het zomerreces. Is dat bewust zo geformuleerd?

  • Het gaat iniedergeval om vier vergadering.
   Inclusief de behandeling van de voorjaarsnota..

   • De Orkaan

    Wij hadden deze brief nooit geschreven als Zaanstad niet op haar schreden was teruggekeerd. Vanaf 28 mei zou er weer fysiek vergaderd worden, dat werd tot onze verrassing teruggedraaid door het presidium. Vervolgens hadden we de hoop dat via een motie de zaak weer rechtgezet worden, maar dat ging niet door. Het resultaat is dus dat bijna alle vergaderingen van het Zaanstad Beraad in juni en juli digitaal zijn (geweest).

    Het blijft een bizarre vertoning: er passen wel 39 raadsleden in de zaal maar niet 15. Wie denkt dat de discussies lekker lopen, moet die bijeenkomsten maar eens terug gaan kijken.

 • Evert Hartog

  Het is wennen, maar de keuze is begrijpelijk. In kleinere zalen die slecht geventileerd kunnen worden is er een groter risico op besmetting. Dat is niet denkbeeldig, twee raadsleden hebben Corona gekregen. Daarmee suggereer ik niet dat ze dat in het stadhuis hebben opgedaan maar wel dat zo anderen besmet kunnen worden. Met digitaal vergaderen kunnen meer raadsleden en steunfractieleden meedoen. Als de pers iets mist mogen ze mij altijd bellen.

  • Carmen Benjamins

   Ik sluit me geheel bij de woorden van Evert Hartog aan. Het is een prima beslissing van het Presidium.
   Daarnaast vind ik het stuitend dat er in deze oproep geen rekening wordt gehouden met raadsleden die tot een risicogroep behoren.
   Er zijn meerdere bestuurders door Corona getroffen waarvan er in ieder geval een met ernstige restverschijnselen te kampen heeft.
   Digitaal vergaderen gaat prima, men komt eerder to-the-point. Een win-win in mijn ogen.
   Zolang de verspreiding door ventilatiesystemen niet voor 100 % door solide wetenschappelijk onderzoek is weerlegd (het is namelijk een aanname van het RIVM) gewoon digitaal doorgaan.
   Dan wordt de democratie tenminste gewaarborgd vanwege het kunnen deelnemen door bestuurders die tot een risicogroep behoren (of een gezin hebben die daaronder vallen) en het risico van uitval door een Covid besmetting tot een minimum teruggebracht.

   • Jaap Meeuwsen

    En het vervoer van honderden mensen in een vliegtuig kan dus juist door de ventilatie weer wel volgens het RIVM ?
    Het lijkt erop dat deze instanties op het moment geen idee meer hebben waar ze mee bezig zijn.

 • Wilfred van der Kluft

  Het wordt hoog tijd dat de raadsleden maar ook mensen in andere functies nu eens flink worden opgeleid in digitale vaardigheden er is pas ±35 jaar internet.En de organisaties moeten gaan investeren in goed werkende systemen de bagger waar vaak mee gewerkt wordt is niet meer van deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *