Bij het Gemeentearchief Zaanstad is een Zaanse science fiction-film van ruim 40 jaar geleden opgespoord en gedigitaliseerd. Komende zaterdag – 19 november – wordt ‘De Integrator’ voor het eerst weer voor het publiek getoond. Dat gebeurt in de Groote Weiver in Wormerveer.

De film van regisseur/cameraman Jos Huijgen werd onder andere opgenomen in Agathepark in Krommenie. In 1979 beleefde de film z’n première in Atlantic. Publiek dat toen bij de voorstelling aanwezig was (zie foto onder) wordt opgeroepen zaterdag naar de Groote Weiver te komen.

Het verhaal begint als archiefmedewerker Geke van de Kamp een krantenknipsel vindt over de Zaanse amateurfilm ‘De Integrator’. Haar collega René Bont houdt zich bij het archief bezig met films en ging op onderzoek uit. Via Facebook vond hij Jos Huijgen die de originele film nog in zijn bezit had. Hij wilde deze graag laten digitaliseren, zodat het Gemeentearchief de film kan bewaren en tonen.

8mm

Jan Buter speelde de hoofdrol van buitenaards wezen, dat door een ontploffing op aarde belandt. Dit wezen kan in de huid van mensen kruipen om het mensenras beter te leren kennen. Als hij een lichaam verlaat, laat hij een soort supermens achter, die bijvoorbeeld door muren heen kan lopen.

Regisseur en cameraman Jos Huijgen filmde alles met een 8 millimeter-camera. De krant schreef destijds enthousiast dat er met eenvoudige middelen toch sfeervolle beelden en verrassende trucages te zien waren. Bovendien was de hoofdrolspeler goed geschminkt en moest hij in brand staan en tot kopje onder de zee in lopen (in november) voor zijn rol.

‘De Integrator’ werd op 26 mei 1979 in café Atlantic te Krommenie vertoond aan een publiek van ongeveer 200 personen en ook nog op een paar filmfestivals.

‘The making of…”

Deze vertoning van ‘De Integrator’ bestaat uit een korte speelfilm van 25 minuten plus de “the making of”-film van 17 minuten, gevolgd door een interview met Jos Huijgen en een afterparty met band Sjust 4 de Fun.

Een oproep van het Gemeentearchief: gooi je amateurfilms niet weg, maar bewaar ze voor het publieke domein!

Op zaterdagavond 19 november om 20.00 uur laat het Gemeentearchief ‘De Integrator’ zien in De Groote Weiver. De toegang is gratis.

Publiek bij première in Atlantic
Beeld uit de film (Agathepark)