Hoe staat het erbij na een jaartje pollers? Een paar brokkenpiloten, een gestrande ambulance, een gespietste politieauto, een paar ‘notoire’ overtreders, wat vrachtauto’s in problemen… maar verder niks dan goed nieuws.

Of om met de gemeente te spreken: “positieve effecten en een paar aandachtspunten”.

Tussen 12.00 en 18.00 uur zijn Beatrixbrug en een deel van de Czaar Peterstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (auto’s dus, motoren trekken volgens onze waarneming niks aan van het verbod).

Wethouder Addy Verschuren informeerde raad over de ervaringen:

“Het winkelend publiek heeft hierdoor minder last van verkeerslawaai en uitlaatgassen. Volgens tellingen reden er in 2016 ongeveer 4680 voertuigen per dag over de Beatrixbrug in westelijke richting (van de Peperstraat richting de Gedempte Gracht), terwijl uit de registraties van de pollers blijkt dat nu ongeveer 1260 voertuigen per dag de poller in westelijke richting passeren. Dit komt neer op bijna 75% minder voertuigen sinds de plaatsing van de poller.”

Ook het ‘fietsklimaat’ is verbeterd volgens de gemeente, die vooral positieve geluiden noteerde:

“In het jaar dat de pollers in werking zijn, zijn er vanuit bewoners en andere organisaties positieve geluiden ontvangen, waarbij er zelfs een voorzichtige roep klinkt om de pollers 24 uur per dag 7 dagen in de week in werking te laten zijn.”

Handhaving “sanctioneert” (bekeurt?) de notoire overtreder volgens de gemeente, “die willens en wetens het verbod negeert en daarbij het risico op de koop neemt in botsing te komen met de poller.” Hoe dat precies gebeurt is onduidelijk, de camera’s bij de pollers worden namelijk niet gebruikt om overtreders op te sporen.

Dat is meteen het belangrijkste aandachtspunt van Zaanstad. Het Openbaar Ministerie werkt niet mee aan handhaving door middel van de geplaatste overzichtscamera’s. Het OM wil óf handhaving via pollers óf handhaving met camera’s.

Andere ‘aandachtspunten’ zijn ‘vastzittend’ vrachtverkeer en verkeer dat voordat de pollers naar beneden gaan een file voor de pollers vormt. Bij de Beatrixbrug hinderen ze het busverkeer. (Bij de Czaar Peterstaar hinderen ze alleen de omgeving, filmpje van juni 2017.)