Waarom is er ‘gekozen’ voor een afgesloten Zaanse Schans met een toegangsprijs van € 17,50 voor toeristen? Waren er geen andere opties? Nee, eigenlijk niet, het enige andere alternatief is ‘nietsdoen’ volgens Zaanstad. En dat leidt dus tot ‘verloedering’.

De gemeente heeft twee scenario’s geschetst: óf niets doen en het erfgoed zien afbrokkelen, óf toeristen laten betalen en investeren in een ‘leefbare’ Schans. Andere scenario’s zijn er niet. 

Volgende week donderdag – 8 mei 2025 – is tijdens het Zaanstad Beraad een ’technische’ behandeling van het dossier Zaanse Schans, waarin onder andere de verschillende scenario’s de prijsbepaling en het mobiliteitsplan aan bod komen. De politiek inhoudelijke bespreking komt later.

De scenario’s zijn gebaseerd op de Ontwikkelstrategie uit 2020, bedoeld om de Zaanse Schans te beschermen tegen de toenemende druk van toerisme. Ze bouwen voort op gesprekken met bewoners en organisaties, pilots en eerdere plannen.

(Doem)scenario 1

In scenario 1 komt er geen geld beschikbaar om de plannen voor de Zaanse Schans uit te voeren. Dat betekent dat de gemeente zich beperkt tot het hoogstnodige: vergunningen afhandelen, handhaven waar nodig, en misschien een hek dichtgooien op de drukste dagen.

Erfgoedinstellingen zoals het Zaans Museum kunnen hun rekeningen niet meer betalen, de molens verdienen niks meer aan bezoekers, en ondernemers zien hun toekomst in rook opgaan. Volgens dit doemscenario ‘verloedert’ het erfgoed, en kunnen de molens daardoor ‘niet meer geld voor de exploitatie verdienen’. Ook het Zaans Museum en Museum Zaanse Tijd kunnen niet langer hun kerntaken uitvoeren, wat kan leiden tot ‘faillissement en verlies van collecties’.

De toeristen blijven ondertussen gewoon komen, maar zonder enige sturing. Dat betekent meer drukte, meer overlast voor bewoners en slechtere bereikbaarheid voor ondernemers. En voor de gemeente dreigen juridische en financiële problemen, bijvoorbeeld door schadeclaims na ongelukken of doordat erfgoedpartijen omvallen en hun taken op het bordje van de gemeente terechtkomen.

(Droom)scenario 2

Na het lezen van scenario 1 lijkt het haast onmogelijk om met een nog somberder toekomstbeeld te komen. Gelukkig is er ook scenario 2, waarin Zaanstad zegt wél de regie te pakken.

Er komt een duidelijk plan: toeristen gaan betalen voor hun bezoek aan de Zaanse Schans. Dat geld wordt gebruikt om het gebied netjes en veilig te houden, het erfgoed te onderhouden en de overlast voor bewoners terug te dringen. ‘Door het opheffen van de openbare toegang tot het terrein wordt het mogelijk om het aantal bezoekers te reguleren.’ Simpel gezegd: je komt er alleen nog in met een ticket.

Het idee is dat iedereen op de Zaanse Schans – bewoners, molenaars, musea en ondernemers – samenwerkt. Ze maken afspraken over wie wat betaalt, wie wat regelt, en hoe de opbrengsten worden verdeeld. Dankzij die vaste inkomsten kunnen er investeringen worden gedaan, bijvoorbeeld in verkeersveiligheid, duurzaamheid en het opknappen van panden.

Voor bewoners betekent dit vooral meer rust en minder chaos. Het fietspad wordt omgelegd, de drukte wordt beter verspreid en mensen die in het gebied wonen of werken houden gewoon toegang. Zaanstad zegt zelfs: ‘meer privacy voor de bewoners en veiligheid voor de bezoekers’. Ook musea en molens hebben er baat bij, want zij krijgen financiële zekerheid en kunnen zich focussen op hun kerntaak: het verhaal van de Zaanse Schans vertellen.

Alternatieven?

Wie dacht dat er ook nog een derde of vierde scenario zou zijn, komt bedrogen uit. Er zijn slechts twee uitgewerkte opties: in het eerste trekt de gemeente zich grotendeels terug, in het tweede kiest zij voor actieve regie met entreeheffing en samenwerking tussen betrokken partijen.

De tegenstelling tussen beide scenario’s is groot: waar het ene uitgaat van achteruitgang en oplopende problemen, richt het andere zich op een toekomstbestendig en georganiseerd beheer van de Zaanse Schans.

Opvallend is dat er geen tussenvarianten zijn opgenomen. Zo is er niet onderzocht of beperkte gemeentelijke inzet mogelijk is zonder direct toegangsgeld te vragen. Door alleen twee uitersten te beschrijven, lijkt de keuzeruimte beperkt tot een alles-of-niets-benadering.

Lees ook: Ticket Zaanse Schans: waar komt die € 17,50 vandaan?

Door Nick Boeske. De stukken met daarin ook de uitwerking van de scenario’s is te vinden op het Raadsinformatiesysteem Zaanstad. Foto: Michel Schermer.