Zaanstad praat over Sinterklaas (maar vooral over Zwarte Piet)

Vorig jaar waren er op meer dan 10 plekken in Zaanstad Sinterklaasintochten. Nog enigszins beperkt door corona, maar ze gingen in ieder geval door – dit in tegenstelling tot het jaar daarvoor toen het een intochtloos Sint-jaar was in Zaanstad.

Maar doen we dat met of zonder Zwarte Piet (of met een roetveeg-versie)?

De raad van Zaanstad nam in juni 2020 een motie aan waarbij het college werd gevraagd niet meer aanwezig te zijn bij Sinterklaasintochten als daar ook Zwarte Pieten te zien zijn. Bij de intocht van Zaandam Zuid op de Burcht – waar nadrukkelijk wel Zwarte Pieten aanwezig waren – was dan ook niemand van het college aanwezig.

In de motie werd ook gepleit om

“een constructieve dialoog aan te gaan met organisaties die nog steeds gebruikmaken van Zwarte Piet, waaronder de verschillende sinterklaas comités en deze organisaties te stimuleren om definitief afscheid te nemen van zwartepiet.”

En dat gaat dus ook gebeuren. Dinsdag 4 oktober is er een ‘dialoog’ tussen sinterklaas-comités en raadsleden.

“Het doel van deze dialoog is om begrip voor elkaar te creëren, kennis te nemen van de ontwikkelingen die de comités momenteel aan het doormaken zijn mbt de figuur (zwarte & roetveeg) piet en uiteraard te zorgen voor een sterkere onderlinge verbinding.”

De dialoog is vanaf 20.30 uur in de raadszaal en wordt begeleid door oud-wethouder Hans Luiten. Inloop (alleen voor raads- en comité-leden denken wij), is vanaf 20:15 uur.

Foto (De Orkaan): Sinterklaas-intocht in 2019, de laatste ‘grote’ officiële op de Burcht in Zaandam. Toen nog met Zwarte Piet. In 2020 en 2021 was er geen intocht. Zaandam (en Koog) zagen er toen vanwege corona vanaf. Het Sint-feest in 2021 op de Burcht werd georganiseerd door Sinterklaascomité Zaandam Zuid.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Louis Dirksen

  Lichtelijk katterig ontwaakt na een met tegenslagen doorleeft weekend waarin alle sportclubs die ik een warm hart toedraag een smadelijke aftocht moesten maken stel ik vast dat het winterseizoen begonnen is. Piet, al dan niet zwart komt. Dat wordt weer een hete herfst…….

 • Rob Wolvers

  Arnhem heeft vorig jaar toch een mooie oplossing gevonden: een magisch lichtjesfeest met ongeschminkte pieten. Niet eens roetvegen, maar snorren en baarden, waarbij de 16e/17e eeuwse mode in ere werd gehouden.

  https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/ongeschminkte-pieten-bij-magisch-lichtjesfeest-rond-intocht-sinterklaas-in-arnhem-wel-baarden-en-snorren~a1257d8b/

 • Iemand enig idee waarom Piet (zwart, roetveeg of anderszins) tot pakweg 20 jaar geleden nooit een probleem was ? Zou het heel misschien de
  Bedoeling kunnen zijn om de autochtone bevolking een schuldgevoel aan te praten? Het had een leuk kinderfeest kunnen blijven maar vecht je frustraties maar uit boven het hoofd van de kinderen…

  • Jan Mulder

   Bart, 20 jaar geleden was het ook racistisch en voelde heel veel mensen zich er ook ongemakkelijk bij. Misschien moet je het niet zien als het glas half leeg maar half vol. Doordat iedereen zich in de samenleving misschien iets meer op zijn gemak voelt durft iedereen zijn/haar ongemakken aan te kaarten. En daarnaast gaat de vlieger gewoon niet op dat je kan zeggen dat iemand “zo zwart als roet” wordt door de schoorsteen en opeens kroeshaar krijgt , gouden oorbellen en (in het verleden weliswaar) met een Surinaams accent ging praten. Tijden verandeeen net zo goed als dat het in de jaren 80 okay was om huizen met asbest te bouwen zijn we ook tot het inzicht gekomen dat dat ongezond is. Ook niet altijd want als de asbest plaat ongemoeid blijft is er niks aan de hand.

 • Willemijn Lepelaers

  Heel goed Bert ik heb er geen discriminerende gevoelens aan over gehouden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *