Blikjes, plastic en sigarettenpeuken. Hoe mooi Zaanstad ook is, het straatbeeld wordt op veel plekken ontsierd door troep en viezigheid. Hoog tijd om daar iets aan te doen en daarom vindt de actie ‘’Zaanstad in één dag schoon’’ plaats. Aan de actie doen scholen, vrijwilligers en bedrijven mee.

Vandaag om 9.00 uur is de aftrap. Die wordt verzorgd door YouTuber (en broer van Enzo) Milan Knol. Dit zal gebeuren door middel van een livestream vanaf ‘’een school’’ in Zaanstad. In de livestream, die hier te volgen is, zullen ook twee wethouders te zien zijn.

Meester Sander verzorgt de instructievideo waarin hij uitlegt hoe de actie werkt. Ook Meester Sander, echte naam Sander Gordijn, is geen onbekende met ruim veertigduizend volgers op Instagram en bijna dertigduizend op TikTok.

Grijpers en vuilniszakken

Na de bijdragen van Milan Knol en Meester Sander kunnen de deelnemers de handschoenen aantrekken en zich, bewapend met een grijper en vuilniszakken, begeven naar hun eigen gebied. Sommige deelnemers hebben vooraf een voorkeur aangegeven voor een gebied en degene die dat niet hebben gedaan krijgen een gebied toegewezen. Het afval kan vervolgens worden gedumpt in ondergrondse- of bedrijfscontainers of wordt voor 14:00 voor het hek van een deelnemende school gelegd.

Op het kaartje dat de verdeling van de gebieden weergeeft valt te zien dat onder andere de McDonald’s, de Kerk van de Nazarener en verschillende bewonerscommissies deelnemen. Qua scholen steken onder andere kinderen van De Hoeksteen, De Zoeker, Et Buut en het Zaanlands Lyceum de handen uit de mouwen. 

App

Naast het opschonen van Zaanstad is er voor kinderen van het basisonderwijs nóg een reden om zoveel mogelijk op te ruimen. Met de Rubbiz app kunnen de kinderen elf cent per foto van een opgeruimd stukje Zaanstad verdienen. Met dit geld kunnen de kinderen geen blikjes drinken kopen (zodat er nog meer op te ruimen valt); het geld gaat namelijk naar een goed doel naar keuze.

Door: Rick Nieborg, informatie persbericht Zaanstad, foto boven: viezigheid aan de Oostkade in Zaandam in april 2023