Het tv-programma Hollandse Zaken van Omroep Max gaat vanavond (22 februari, 20:25) over Zaanstad, de politiek en de verkiezingen: “hoe oordelen de inwoners over hun plaatselijke politici? Zaanse politici en betrokken burgers gaan met elkaar in discussie.”

Volgens Max is in Zaanstad (een gemiddelde Nederlandse stad) “de plaatselijke sores er net wat groter dan elders: veel lage inkomens, veel laagopgeleiden, migranten en achterstandswijken.”

Maar keuze op politiek terrein is er genoeg:

“De inwoners kunnen voor de 39 raadszetels uit maar liefst 16 partijen kiezen. In 2014 was het opkomstpercentage – 48 procent – lager dan het landelijke gemiddelde.”

Zaanstad heeft een schuld van meer dan € 500 miljoen, Max:

“het is de erfenis van het nieuwe stadhuis, dat bestaat uit tientallen gestapelde Zaanse huisjes, een gedurfde architectonische mix van de Efteling en Las Vegas, met een vleugje Zaanse Schans.”

(Hier lijkt de omroep het stadhuis en het hotel door elkaar te halen)

En in Zaanstad “komt nu een nieuw cultureel centrum dat tientallen miljoenen gaat kosten. Het splijt de stad die ook armoede kent.”

Orkaan-redacteur Piet Bakker schuift (o.a. met PvdA’s Songul Mutluer en POV’s Harrie van der Laan) ook aan bij Hollandse Zaken, hij werd gister geïnterviewd door omroep.

Terugkijken kan de uitzending kan hier.