Onze samenleving is de laatste jaren steeds meer verschoven van offline naar online. Eén van de gevolgen hiervan is dat het aantal online bedrijven is toegenomen. Dit is iets wat we ook in de Zaanstreek terugzien. Onderneem je zelf via het internet? Dan denk je misschien dat je minder risico loopt dan ‘offline’ bedrijven, waardoor je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering mogelijk als overbodig beschouwt. Zonde, want ook online bedrijven hebben hier baat bij. In deze tekst leggen wij je uit waarom je deze verzekering voor jouw online bedrijf afsluit.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising

Waarom handig voor online ondernemer?
Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je tijdens het werk veroorzaakt bij een klant. Omdat je als online ondernemer niet of nauwelijks bij klanten over de vloer komt, denk je misschien dat de kans klein is dat je schade aanricht. Toch kun je ook als online ondernemer wel degelijk schade veroorzaken bij anderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je producten levert. Als zo’n product niet goed in elkaar zit, kan hij schade aanrichten. De klant waarbij dit gebeurt, zal je hier waarschijnlijk aansprakelijk voor stellen.

Ben je niet verzekerd voor aansprakelijkheid en word je aansprakelijk gesteld voor schade die je veroorzaakt hebt? Dan moet je deze schadeclaim volledig uit eigen zak betalen. Als het om een claim van een paar honderd euro gaat, is het waarschijnlijk geen probleem om dit zelf te betalen. Helaas kan een claim ook veel hoger uitvallen. Er zijn genoeg verhalen bekend van online ondernemers die voor (tien)duizenden euro’s aansprakelijk gesteld zijn. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Dan kan het je de grootst mogelijke moeite kosten om het geld bij elkaar te krijgen. Misschien heb je het zelfs helemaal niet liggen. In dat geval kan je bedrijf failliet gaan.

Particuliere verzekering dekt geen zakelijke schade
De meeste inwoners van de Zaanstreek hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om je ook zakelijk te verzekeren voor aansprakelijkheid. Dit is een misvatting, want de particuliere verzekering dekt geen schade die je tijdens je werk veroorzaakt. Het maakt in dat geval niet uit of je zzp’er bent of aan het roer staat van een bedrijf met meerdere werknemers. Je hebt altijd een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig als je wilt dat je online onderneming goed verzekerd is tegen schadeclaims. 

Breid je AVB uit met beroepsaansprakelijkheid
Hopelijk zie je inmiddels in dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Voor veel online bedrijven gaat de dekking van een AVB ver genoeg, maar dit is niet altijd het geval. Verleen je voornamelijk online diensten? Overweeg je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan uit te breiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je bent dan ook verzekerd voor schade die het gevolg is van nalatigheid, een verkeerd advies of een beroepsfout.

Verzeker je direct
Heb je nog geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Wacht dan niet langer, maar kom direct in actie. Bij de meeste verzekeraars kun je online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Om te beginnen bereken jij je premie. Vul de gegevens in en je ziet direct wat je per maand betaalt als je een aansprakelijkheidsverzekering voor je online bedrijf afsluit. Staat de premie je aan? Vervolg dan het aanvraagproces. Doorloop simpelweg de stappen en je kunt een aanvraag indienen. Een verzekeraar buigt zich hier vervolgens over. Als zij geen beren op de weg zien, is je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering snel actief.

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.