De Zeehavendagen Zaanstad, onderdeel van Zeehavendagen Amsterdam, maken deel uit van het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. Alleen tijdens dit evenement krijgt het publiek een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Van donderdag 27 tot en met 30 juni worden er rondleidingen gegeven bij food-gerelateerde bedrijven die decennialang aan de Zaan actief zijn. De Zaanse bedrijven die hieraan deelnemen zijn onder meer Cargill, Vollers, GAM Bakker, CTVrede, Tate & Lyle en Afvalzorg Nauerna.

Daarbij biedt het programma ook rondvaarten over deze belangrijke handelsverbinding. Tegelijkertijd kan men afgemeerde schepen bezoeken en participeren in demonstraties op en aan het water.

Zeehavendagen Amsterdam

Bij de Zeehavendagen Amsterdam zijn de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), de IJhaven en het Java-eiland het bruisende middelpunt. Het programma telt dit jaar rondleidingen bij bedrijven van IJburg tot IJmond; van Pampus tot Zeesluis IJmuiden.

De derde editie van de Zeehavendagen Amsterdam heeft diverse primeurs, zoals het Open Huis bij superjachtenbouwer Feadship in de Westhaven en de openstelling van de PTA vlak bij Amsterdam CS. Niet eerder openden deze bedrijven hun deuren voor algemeen publiek.

De organisatie van Zeehavendagen Amsterdam verwelkomt op vrijdagochtend 28 juni de Zr.Ms.Johan de Witt van de Koninklijke Marine aan de Veemkade bij de PTA. Dit immense amfibisch transportschip (170m.) is een vliegveld, haven, parkeergarage, hotel en communicatiecentrum in één en fungeert als grote blikvanger in het open schepenprogramma, dat in totaal bestaat uit circa 30 beschikbare vaartuigen.

Het programma van Zeehavendagen Amsterdam geeft een actueel beeld van het heden en verleden van de havens van Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk en in welke mate deze een bijdrage leveren aan de economische groei van het Noordzeekanaalgebied.

Werken in de haven 

Zeehavendagen Amsterdam maakt deel uit van de in januari gestarte arbeidsmarkt- en onderwijscampagne Werkenindehaven.amsterdam. Om basisschoolleerlingen en brugklasser te enthousiasmeren voor de technische en logistieke kant van de haven, huist de PTA op donderdag 27 juni het Promotie Event Techniek (PET). Op vrijdag 28 juni gaan de deuren van de cruise terminal open voor MBO- en HBO-studenten en werkzoekenden. Aan deze banenmarkt doen meer dan 40 haven- en havengerelateerde bedrijven mee.

Aantal bezoekers

Door neer te strijken in de PTA, IJhaven en Kop van het Java-eiland, een breder aanbod open schepen, meer rondleidingen, een omvangrijk arbeidsmarkt- en onderwijsprogramma en een speciale editie Zaanstad, verwacht de organisatie circa 25.000 bezoekers. Zeehavendagen Amsterdam trok in 2022 en 2023 respectievelijk 6.500 en 13.500 bezoekers naar de haven en oogstte een 8 als waarderingscijfer.

Organisatie Zeehavendagen Amsterdam

Zeehavendagen Amsterdam wordt georganiseerd door Amports. Deze netwerk- en marketingorganisatie voor de havens van het Noordzeekanaalgebied heeft als doel havenbedrijven en aan haven gerelateerde bedrijven structureel zichtbaar te maken bij het algemene publiek en bij de onderwijs- en arbeidsmarkt in de Metropoolregio Amsterdam. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met eventpartner Port of Amsterdam, ondernemersvereniging ORAM en gemeente Amsterdam. 

Door: Dorine Kat. Bronnen: persbericht Zeehavendagen Amsterdam en website Zaans.nl. Foto: Orkaan archief