Sinds november 2018 – is het Schanszichtpad, ook wel bekend als het Laarzenpad langs de Zaanse Schans afgesloten. Geen zicht op de Schans vanaf het pad dus…

De bruggen in het pad moesten gerepareerd worden en daar was geen geld voor. Maar… in een memo aan de raad meldde wethouder Wessel Breunesse dat er geld gevonden is! In 2023 (januari? december?) moet het weer toegankelijk zijn. 

De route begint bij de uitzichttoren bij het Zaans Museum en eindigt voorbij de scouting aan de Kalverringdijk. Molenaar Sjors van Leeuwen opperde het pad om te dopen tot het Evert Clijnkpad. In 1962 gaan er geluiden op om de Kalverpolder te bebouwen. Daar steekt Evert Clijnk een stokje voor door een motie op te stellen waarbij de Kalverpolder niet bebouwd zou mogen worden, bekend als de motie Clijnk.

Het pad zal voor het grootste deel hetzelfde gaan lopen maar:

‘Als onderdeel van de vernieuwing zal het wandelpad straks over het terrein van de Stichting Kalverpolder gaan lopen. De Stichting Kalverpolder zal hier een nieuw aan te leggen natuurpark gaan maken, waardoor er een extra educatieve beleving over het veenweidegebied zal ontstaan voor de passerende wandelaars.’ 

De kosten van € 474.000 zullen worden opgebracht door Recreatieschap Twiske-Waterland, Provincie Noord-Holland, Edwin Bouw Fonds en Gemeente Zaanstad.

We schreven verschillende stukken over dit pad.