Zo kun je zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Als je wat ouder wordt, gaan zaken soms wat lastiger dan je gewend bent. Maar je wilt natuurlijk wel zo lang mogelijk in je eigen huis gezond kunnen blijven wonen. Ook al ben je dan misschien al een tijdje met pensioen, een bejaardentehuis of verzorgingsflat kan altijd nog! Maar wat valt er nu aan je eigen huis te veranderen zodat je nog jaren vooruit kan? Misschien dat de volgende oplossingen je op weg helpen.

Door Twenty Four Webvertising

Kijk naar je huidige hypotheek

Als je aanpassingen aan en in je huis wilt doen, dan kost dat natuurlijk geld. Ga daarom eerst na hoe je die aanpassingen wilt gaan betalen. Misschien is het een optie om je hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente historisch laag staat. Of neem een extra (verbouwings)hypotheek om de kosten van de woningaanpassingen te bekostigen. Daarbij zou het dan nog best wel eens kunnen dat je maandlasten nog lager uitkomen dan het bedrag dat je nu betaalt.

Pas de badkamer aan

Elk jaar weer vinden er veel ongelukken plaats in de badkamer, vooral bij ouderen. Vaak omdat de badkamer voor hen niet veilig genoeg is. Denk aan te gladde vloeren om te douchen of een bad waar je in en uit moet klimmen. Tegenwoordig zijn er daarom veel hulpmiddelen bedacht voor in de badkamer. Zoals een bad waar je gemakkelijk in kunt stappen, met een deurtje aan de zijkant dat open en dicht kan. Of wat te denken van allerlei handgrepen en douchezitjes die je aan de muur bevestigt om het douchen voor jezelf nog makkelijker en veiliger te maken?

Een traplift?

Wil je veilig de trap op en af kunnen in je huis? Kies dan voor een traplift die dit voor je oplost. Misschien dat je zelfs een vergoeding of subsidie voor zo’n traplift kunt krijgen. Je hebt dan wel altijd een medische indicatie van een arts nodig. Ga eens na bij je eigen gemeente wat de eventuele mogelijkheden voor jouw situatie zijn.

Werk hoogteverschillen weg

Ook als je thuis alles op een en dezelfde verdieping hebt, zijn er soms hoogteverschillen aanwezig. Je zou dan bijvoorbeeld de drempels weg kunnen laten halen of ze laten verlagen. Een beugel aan de muur bevestigen om makkelijker eroverheen te stappen is ook een optie. Of laat oprijplaten aan de drempels bevestigen, zodat het makkelijker is om er met je rollator of rolstoel overheen te rijden.

Er is dus best nog veel wat je kan helpen om langer in je eigen huis te blijven wonen. Welke dingen zie je wel zitten voor jouw situatie?

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.